Gojen losos bi bil brez barvil siv

Foto: Shutterstock Zivljenje 03.03.14, losos, hrana foto: shutterstock
Krma z dodanimi umetnimi barvili poskrbi za značilno barvo lososa.
Oglej si celoten članek

Značilna barva lososa, ki ga kupite v trgovinah (neobdelanega ali dimljenega), je umetnega izvora, čeprav na embalaži prisotnost teh barvil ni posebej označena. Rejci lososom (in drugim živalim) barvila namreč dodajajo že v krmo, in sicer zgolj zato, da bi imelo meso na policah trgovin oziroma na krožnikih potrošnikov privlačnejši videz. Za pojasnilo, kaj se skriva v krmnih dodatkih in koliko so barvila varna, smo se obrnili na Upravo Republike Slovenije za varno hrano (UVHVVR), kjer pravijo, da ni razloga za skrb.

Pod nadzorom EU

"Krmni dodatki se lahko dodajajo krmi le pod posebnimi pogoji, to je v skladu z izdanim dovoljenjem posameznemu krmnemu dodatku. Dovoljenja so proizvodom kot krmnim dodatkom izdana v obliki pravnih aktov (uredb komisije), ki se neposredno uporabljajo v državah članicah," poudarjajo na UVHVVR. Dovoljenje se izda le proizvodom, ki so prestali predpisan postopek presoje, v katerem je bilo ugotovljeno, da so varni (ne vplivajo škodljivo na zdravje živali, ljudi ali okolje) in učinkoviti. Losos, ki živi v naravnem okolju, svojo barvo sicer dobi naravno z uživanjem rakcev, ki vsebujejo ta barvila, ekološko gojeni lososi pa so praviloma bolj bledi, saj jih hranijo s krmo brez dodanih umetnih barvil.

Cena ne laže

Če niste prepričani, ali je losos, ki ga kupujete, gojen na ekološki način, se orientirajte po ceni, saj je ekološko gojeni losos vsaj enkrat dražji od običajnega. Naj vas navedbe, da gre za "divji atlantski losos", ne zavedejo, saj gre le za vrsto ribe in ne za način gojenja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 12:13 4. Marec 2014.

    Ne opravičujem sicer tega, ampak potrošniki narekujemo "proizvodnji".

  • 12:13 4. Marec 2014.

    Ne, vse to moramo požret zaradi nas samih. Mi hočemo "oranžnega" gojenega lososa, mi hočemo vsak dan svež kruh, jabolka …

  • 11:00 4. Marec 2014.

    Kaj vse moramo požret.... vse zaradi požerešnih lopovov in kapitalistov.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.