Govori, ki so zaznamovali Oskarje

Foto: Reuters James Cameron Foto: EPA Marlon Brando Foto: EPA Glen Hansard Markéta Irglová Foto: Reuters Michael Moore Foto: Reuters Adrien Brody Halle Berry Foto: Reuters Angelina Jolie James Haven
Pred nedeljsko 85. podelitvijo zlatih kipcev smo zbrali nekaj govorov, ki jih ne bomo kar tako pozabili.
Oglej si celoten članek

Legendarni igralec Marlon Brando je bil znan po kontroverznosti, a kljub temu je marsikoga šokiral, ko je na 45. podelitev oskarjev poslal pripadnico ameriških staroselcev, Sacheen Littlefeather, oblečeno v tradicionalno indijansko perjanico. Brando je takrat osvojil kipec za najboljšo glavno vlogo v filmu Boter, a ga je Sacheen v njegovem imenu zavrnila in prebrala govor, v katerem  je razložila, da Brando ne bo sprejel nagrade, saj nasprotuje temu, kako so ameriški staroselci prikazani v zabavni industriji.

Pred desetimi leti je bil Adrien Brody pri 29. letih najmlajši igralec, ki je osvojil oskarja v kategoriji za najboljšo glavno moško vlogo (film Pianist). Njegov govor smo si najbolj zapomnili po tem, da mu je kipec predala Halle Berry, Adrien pa jo je v valu navdušenja pred vsemi strastno poljubil. Občinstvo in Halle so ostali brez besed.

Na 72. podelitev zlatih kipcev je Angelina Jolie pripeljala svojega brata Jamesa in vse prisotne šokirala, ko mu je na rdeči preprogi pred vsemi dala vse prej kot sestrski poljub. Nato pa je med prejemanjem oskarja za stransko vlogo v filmu Nore in svobodne izjavila še, da je trenutno "tako zelo zaljubljena v svojega brata." Tisti večer jo je marsikdo gledal z dvignjeno obrvjo.

Pred petimi leti sta oskarja za najboljšo pesem osvojila Glen Hansard in Markéta Irglová, a Marketa ni takoj dobila priložnosti za svoj del govora. Ko je Glen zaključil s svojimi zahvalami, Marketin mikrofon ni delal in prekinila ju je glasba, zato ni mogla spregovoriti besedice. Odšla sta z odra, a Marketi so po reklamnih oglasih dali še eno priložnost in lahko je uživala v svojih nekaj minutah slave.

James Cameron se najbrž z grenkim priokusom spominja podelitve oskarjev leta 1998, ko je za film Titanik med drugim prejel tudi nagrado za najboljšega režiserja. Potem ko je gledalcem postregel precej dolgočasen govor, jih je na koncu presenetil še z nepremišljeno izjavo "Jaz sem kralj sveta!", kar je poželo neodobravanje in žvižganje občinstva. Iz ust Leonarda DiCapria je najbrž zvenelo precej bolje.

Znani režiser dokumentarnih filmov Michael Moore je pred desetimi leti dobil oskarja za najboljši dokumentarni film, Bovling za Columbine. Takrat je na oder poklical še ostale nominirance in pred vsemi okaral takratnega ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je le nekaj dni prej v Irak poslal dodatne okrepitve. "Mi smo proti vojni, gospod Bush. Sram naj vas bo, sram naj vas bo! In kadarkoli so proti vam tako Dixie Chicks kot papež, bi lahko vedeli, da se je vaš čas iztekel." Njegovemu govoru so hkrati ploskali in nasprotovali z žvižgi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 18:43 24. Februar 2013.

    Sacheen Littlefeather je ženska. Pa zakaj me ne preseneča, da ne znate IMDB-ja uporabljati?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.