Gre le za prehlad?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekateri simptomi prehladov so enaki simptomom sezonskih alergij, zato je včasih težko ugotoviti, kaj vas muči. Predstavljamo vam šest znakov, ki vam lahko pomagajo pri postavljanju diagnoze.
Oglej si celoten članek

Med tipične simptome prehladov in sezonskih alergij spadata kihanje in izcedek iz nosu. Obstaja pa nekaj razlik. Ljudje, ki so prehlajeni, ponavadi tudi kašljajo in imajo boleče grlo. A tudi ta dva simptoma pri osebah, ki trpijo za sezonskimi alergijami, nista redkost.

Kako torej prepoznati, ali vas oziroma vašega otroka muči alergija ali le prehlad.

  1. Imate alergije v genih? Če sta oba starša alergika, je verjetnost, da bodo tudi njihovi potomci trpeli za alergijami, 7 proti 10. Če ima alergijo eden od staršev, je ta verjetnost 1 proti 3.

  2. Upoštevajte letni čas. Prehladi so najpogostejši pozimi, pojavijo pa se nekaj dni po okužbi z virusom. Kihanje, smrkanje in srbečica v očeh pa se pri alergikih pojavijo takoj, ko pridejo v stik s cvetnim prahom. Sezona alergij je spomladi, poleti in jeseni. Če se simptomi vsako leto ponovijo ob istem času, gre po vsej verjetnosti za alergijo.

  3. Pomembno je trajanje simptomov. Simptomi prehlada trajajo med 3 in 14 dni, simptomi alergij pa več tednov – dokler je oseba izpostavljena alergenom.

  4. Barva izcedka. Če je izcedek iz nosu rumene ali zelenkaste barve, gre za prehlad. Pri alergijah je izcedek ponavadi čist. Obstaja pa izjema. V primeru, da alergija povzroči vnetje sinusov, je izcedek velikokrat rumenkaste barve.

  5. Imate vročino ali bolečine v mišicah? Alergije ne povzročajo bolečin v mišicah in vročine.

  6. Otroci, ki so prehlajeni, si nos radi obrišejo z roko ali rokavom. Še pogosteje pa to počno otroci z alergijami. Starši malih alergikov opažajo, da njihovi otroci z dlanjo potiskajo konico nosu navzgor. Na ta način si obrišejo nosek in obenem poskušajo zmanjšati srbečico, ki spada med pogoste simptome alergij. Ker to kretnjo ponavljajo zelo pogosto, se čez čas na mostu nosu pojavi majhna guba.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.