Hrana, ki je še zlasti poleti nevarna

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Sezona piknikov in žara je pogostokrat tudi sezona zastrupitev s hrano. Če ne boste pazili, boste po slastnem obroku objemali školjko … Preberite, katera živila so še zlasti v poletnih mesecih zdravju nevarna.
Oglej si celoten članek

Na splošno velja, da je treba hrano shranjevati v hladilniku. Na zraku nič ne puščajte stati dlje kot štiri ure.

Hrana, s katero se lahko zastrupite

Premalo pečeno meso
Še zlasti nevarni sta govedina in perutnina. Pri govedini obstaja nevarnost okužbe z bakterijo e.coli, pri perutnini pa tudi s salmonelo. Strokovnjaki pravijo, da je treba meso vsaj 10 minut peči pri najmanj 70 stopinjah, da bi se znebili vseh bakterij.

Zažgano meso
Zažgano meso naj bi povečalo verjetnost za nastanek rakavih obolenj. Študije pa dokazujejo, da lahko učinek vsaj ene od sestavin, ki povzročajo raka, zmanjšate, če perutnino ali ribe vsaj 30 minut marinirate v mešanici kisa, limoninega soka ali vina, zelišč in začimb. "Peka mesa, ki mu prej odstranimo maščobo, nad majhnim plamenom in pogosto obračanje mesa lahko prav tako zmanjšajo nastanek snovi, ki povzročajo raka,“ še pravijo nutricionisti.

Kalčki
Strokovnjaki za prehrano pravijo, da je poleti bolje, da kalčke, preden jih položimo na solato ali burger, na hitro prepražimo, saj so na njih pogostokrat bakterije, ki povzročajo zastrupitev s hrano.

Preliv za cezarjevo solato
Preliv za cezarjevo solato je narejen iz surovih jajc. Nutricionisti še zlasti poleti svarijo pred hrano, ki vsebuje surova ali premalo termično obdelana jajca.

Doma narejen sladoled
Sladoled, ki je pripravljen s surovimi jajci, lahko povzroči zastrupitev s salmonelo.

Melone
Melone naj bi v preteklosti povzročile zastrupite z bakterijo listeria, ki se razmnožuje tudi v hladilniku. Uničite jo lahko le s toploto. Ker se bakterija nahaja na skorji, melono in lubenico, preden ju razrežete, dobro operite.

Testeninska solata
Bakterija "staphylococcus aureus" lahko povzroči zastrupitev. Pogostokrat se pojavi na hrani, ki ni termično obdelana, kot na primer solata iz testenin. Poskrbite, da bo ves čas v hladilniku.

Krompirjeva solata
Bakterija Clostridium botulinum, ki povzroča bolezen botulizem, se mnogokrat pojavi na krompirju, ki ga po termični obdelavi v foliji shranjujemo na sobni temperaturi. Krompir uporabite in pojejte takoj!

Vsebine s področja alternative in zdravega življenja tudi na forumih med.over.net.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.