Hrana, ki vas bo pogrela v mrzlih dneh

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čeprav so zadnji dnevi bolj jesenski kot zimski, vseeno poskrbite za to, da boste toplo oblečeni. Proti mrazu se lahko zaščitite tudi tako, da uživate sezonsko hrano.
Oglej si celoten članek

Če boste jedli sezonsko, vas bo manj zeblo. V mrzlih dneh vas bo najbolj pogrela enolončnica, ne zanemarite mesa in žit, ljubitelji čaja pa tega izberite previdno – vsak vas namreč ne bo pogrel.

Prednost dajte živilom, ki grejejo. Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. Za zajtrk pripravite jajčno omleto z začimbami, jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvam, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičenemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami – pekoča paprika vas bo pogrela, prav tako peteršilj, bazilika, sol …

Malica, ki pogreje

Za prigrizek si lahko privoščite pest oreškov, ki imajo prav tako močan grelni učinek, namesto svežega sadja pa pozimi raje zobajte suhega. Sveže sadje ima močan hladilni učinek, še posebno tropsko sadje, ki prevladuje na trgovskih policah.

Pravi čaj

Čeprav morda mislite nasprotno, vas čaji ne bodo pogreli, vsaj za dolgo ne. Med vsemi naj bi imel dolgotrajni grelni učinek puerh. Zeliščnim čajem pa za grelni učinek dodajte malo strtega janeža, kumine ali ingverja, dobra izbira je tudi žlica medu.

Uporabljajte pečico

Prednost dajte pripravi hrane v pečici. Da se hrana ne bi izsušila, vanjo položite tudi ognjevarno posodo z vodo. Za vsakodnevna zimska kosila pripravite joto, enolončnice, juho z lečo … Skuhajte jih v večjem loncu in ostanek shranite za naslednji dan. Zimske juhe bodo še okusnejše, če boste zelenjavo prej popražili na sezamovem ali oljčnem olju. Juham lahko dodate tudi ovsene kosmiče, riž ali ajdovo kašo in uporabite začimbe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.