Hybrid, ki se ga gleda v zadek

Foto: Žurnal24 Dirkalnik je izdelan na osnovi ikonskega modela supra GT.
Toyota se je v zgodovino bencinskega športa vpisala z zmago na 24-urni dirki Tokashi. Nič posebnega, če konkurentov ne bi premagala s supro HV-R, ki je prvi hibrid, ki je slavil na kateri od dirk.
Oglej si celoten članek

Uspeh hibridne supre je sledil po lanskih kvalifikacijah, ko je Toyota postala prvi avtomobilski proizvajalec, ki je na omenjeni dirki nastopil s hibridnim dirkalnikom. Lani je bil to lexus GS450h, s katerim so osvojili skupno 17. mesto.



Toyotine inženirje je uspeh spodbudil k pospešenem razvoju hibridnih sistemov v tekmovalne namene. Njihova želja je narediti čim sposobnejša vozila, katerih masa naj bi bila zreducirana na minimum. Japonci so že drugo leto udejstvovanja na dirkališčih unovčili podatke in izkušnje, pridobljene na lanski premierni predstavitvi, in naredili dirkalnik, ki je testiral meje hibridnih zmožnosti.



Dirkalnik je zasnovan na legendarni supri GT, ki je nastopala na dirkah Super GT na Japonskem. Predstavlja dve pomembni inovaciji. Prva je uporaba štirikolesnega pogonskega sistema za regeneriranje energije, ki vključuje motorje v sprednjih kolesih in dodaten 150 kW elektromotor, nameščen na zadnji osi. Ob pomoči tega regeneracijskega sistema s 3 motorji/generatorji lahko vozilo med hitrim upočasnevanjem in zaviranjem pri velikih hitrostih obnovi večjo količino energije. Druga novost je posebno zasnovan kondenzatorski sistem, ki omogoča hitro polnjenje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.