Ideje za božično večerjo

Foto: Profimedia
Še ne veste, s čim boste postregli najbližjim? Za vas imamo tri ideje.
Oglej si celoten članek

Priprava božične večerja je lahko zelo stresna, tudi zato, ker bi svojim najbližjim radi postregli s prav posebnimi jedmi, a zanje pogosto nimamo časa oziroma sploh nimamo nobene kulinarične ideje.

Če še ne veste, kaj boste skuhali, imamo za vas tri recepte kuharja Jamieja Oliverja.

triki Triki, s katerimi se v adventnem času ne boste zredili

Pražena cvetača – vegetarijanska različica božične pečenke

Potrebujete:
4 stroke česna
1 čajno žličko paprike, po možnosti dimljene
svež timijan
4 jedilne žlice konjaka
olivno olje
limono
veliko cvetačo brez listov
400 gramov paradižnika v konzervi
40 gramov mandljev (narezanih na lističe)
peteršilj

Postopek:
1. Pečico segrejte na 180 stopinj.
2. Česen, nekaj timijana in zmleto papriko dajte v možnar in obdelujte, dokler ne nastane pasta. Dodajte ji dve jedilni žlici olivnega olja in začinite s soljo in poprom.
3. Naribajte limono in lupino dajte na stran.
4. Na cvetači odrežite steblo, da bo na pekaču stala. Cvetačo namažite s pasto, prelijte s konjakom in limoninim sokom.
5. Cvetačo dajte v posodo, ki jo lahko pokrijete. V pečici pecite 80 minut, zadnji dvajset minut brez pokrova.
6. Po pretečenem času v posodo dodajte konzervo paradižnika. Po cvetači potresite limonino lupino in timijan, ki vam je ostal.
7. Cvetača naj se v pečici peče še 10 minut oziroma dokler ni zlate barve.
8. Medtem v ponvi popražite mandlje, ki jih nato skupaj s peteršiljem potrosite po cvetači. Na koncu jo pokapljate še z olivnim oljem.
Jed lahko postrežete z zelenjavo ali rižem.

Namesto pečenke puran s slanino

Potrebujete:
12 kosov dimljene slanine
2 jedilni žlici moke
2 jedilni žlici brusnične omake

Postopek:
1. Pečico ogrejte na 180 stopinj.
2. Specite purana – nanj položite folijo. Koliko časa se peče puran, je odvisno od teže. Kilogram purana se peče med 30 in 40 minut, odvisno od maščobe. Na pladenj lahko date tudi zelenjavo.
3. Uro pred koncem pečenja umaknite folijo in na purana položite slanino. Meso spet položite v pečico in pecite, dokler ni pripravljen. Je pečen? Nož porinite v najbolj debel del stegna. Če ven priteče čist sok, je puran pripravljen.
4. Sok in pečeno zelenjavo, ki sta ostala od peke, boste uporabili za omako. Ostanke segrevajte na srednjem ognju in z žlico odstranite maščobo, ki se bo začela nabirati na vrhu tekočine. Olju in soku dodajte moko ter dobro zmešajte, zelenjavne koške pa z žlico zmečkajte. Zmesi dodajte vrelo vodo in segrevajte, dokler omaka ne doseže konsistence, ki vam je všeč. Nato ji dodajte brusnično omako. Nastalo omako morate nato še precediti.

Ribja alternativa

Potrebujete:
2 stebli limonine trave
polovico male stekleničke s sojino omako
svež koriander
nariban svež ingver
strok česna
velik file lososa (1 kg)
4 jedilne žlice tekočega medu
2 rdeča čilija (na tanko ju narežite)
4 majhne čebule (po možnosti spomladanske)
2 limeti

Postopek:
1. V možnarju razdrobite limonino travo, dodajte ji narezan koriander, sojino omako, ingver in česen. Vse sestavine obdelajte v možnarju, nato pa s zmesjo namažite ribo. Losos naj se marinira kakšno uro – najbolje je, da ga za ta čas položite v plastično vrečko ali pa prekrijete s folijo.
2. V pečici vklopite funkcijo „žar“ in segrejte na najvišjo temperaturo. Losos premažite z medom. Peče naj se 10 minut.
3. Preden ga postrežete, po njem potresite čili, čebulo, koriander in pokapljajte z limetinim sokom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.