Igor Bodi Tukaj Zdaj

Foto: Žurnal24 Na zdravje, Igor! (Foto: Spletna stran Kina Šiške)
Če ste si pravočasno priskrbeli brezplačno vstopnico, boste v Kinu Šiška ob 20. uri nazdravljali 60-letnici punka pri nas.
Oglej si celoten članek

Toliko let namreč praznuje Igor Vidmar, ki je konec 70. let prejšnjega stoletja s svojo prvo avtrosko oddajo, kakor je v Delu 10. decembra zapisal Ali Žerdin, spreminjal radijski eter, medijsko krajino, razumevanje kulture in dojemanje sveta.

»December. Danes je na vrsti Nobelova nagrada za mir, cez nekaj dni so na vrsti osamosvojitvene kolajne. Meni pa ob tem v ušesih odzvanjajo zvoki iz mojega prvega radia, ki sem si ga kupil v sosednji trafiki. In frekvenco postavil na skrajni levi del spektra. Razodetje. Bodi Tukaj Zdaj! Oddaja, zaradi katere po končanem pouku nisem pohajkoval po okolici, kot je bilo v tistih letih še v navadi, temveč sem šel domov. Prva avtorska oddaja Igorja Vidmarja. Oddaja, ki je dramatično spreminjala radijski eter, medijsko krajino, razumevanje kulture, dojemanje sveta. Leto 1978? Tam nekje. Vsekakor še globoko v času losipa Broza. Ko se bodo spet talale kolajne za zasluge in Nobelove nagrade za mir, bodo šle mimo Igorja Vidmarja. Državna oblast in norveški odbor za mirovne nagrade bosta težko postavila kriterij, ki bi omogočil, da se prepozna pomen reči, ki jih je počel. A ker ima mož danes, prav na dan podeljevanja Nobelove nagrade za mir, tudi osebni jubilej, naj mi bo dovoljeno, da Igorju pripnem medaljo in ga okrasim z lento,« je zapisal Žerdin.

Ne državna oblast in ne odbor za Nobelove nagrade, pač pa bendi in drugi akterji slovenske alternativne scene, ki jih je neumorni, brezkompromisni, vseprisotni organizatorski, promoterski, medijski in aktivistični angažma Igorja Vidmarja usodno zaznamoval, bodo Igorju pripeli značko za zasluge za narod. Igorju bodo tako z odra nazdravljali Pankrti, Otroci Socializma, Via Ofenzica, Lublanski psi, Indust Bag, Niet, Laibach in posebni gostje. Buldogi zaradi bolezni v skupini ne bodo nastopili.

Brezplačne vstopnice so že pošle. Morda boste z malo sreče našli koga, ki vam bo svojo odstopil.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.