Indijski oreščki tudi za libido

Foto: Žurnal24 Z okusnimi indijskimi oreščki lahko izboljšamo okus več jedem. (Foto: Shuttersto
Indijski oreščki med vsemi oreščki veljajo za najbolj zdrave. Znižujejo holesterol in varujejo srce, primerni pa so kot dodatek mnogim jedem.
Oglej si celoten članek

Indijski oreščki so semena akažujevega drevesa (cashew tree), ki je sestavljen iz akažujevega jabolka in ukrivljenega prirastka na koncu sadeža, ki se imenuje akažujev orešček. Ko jabolko dozori, je rumene barve, po dozoritvi pa je obstojno le 24 ur, nato se mehko meso sadeža pokvari. Ko jabolko odpade, je akažu oreh zrel. Akažu, ki se imenuje tudi indijski orešček, je dolg približno tri centimetre, je ledvičaste oblike ter sivkasto rjave barve ter se nahaja znotraj lupine.

Oreščki se luščijo tam, kjer jih oberejo. Samo luščenje pa ni tako enostavno, saj je v trdi lupini oreščka strupena olja tekočina, ki draži kožo. Strupene sestavine na vročini sicer razpadejo na neškodljive, tako da jih domačini pred luščenjem segrevajo nad ognjem. V prodaji so tako na voljo le oluščeni oreščki.

Hranilne vrednosti
Tako kot večina oreščkov so indijski oreščki polni beljakovin in vlaknin. Vsebujejo mono-nenasičene maščobe, kalij, vitamin B, folate, magnezij, mangan, fosfor, cink, selen in baker. Kljub visoki vsebnosti maščob vsebujejo dobre maščobe in se tako smatrajo za oreščke z malo maščobami. Od drugih oreščkov (mandljev, orehov, lešnikov in podobno) imajo celo najmanj maščob.

Zdravilne učinkovine
Indijski oreščki so zdrava prehrana, predvsem za srčne bolnike, saj znižujejo tveganje za bolezni srca in ožilja. Ker imajo visoke vrednosti nenasičenih maščobnih kislin, pomahajo pri vzdrževanju dobrega holesterola.

Listi in sadeži drevesa vsebujejo sestavine, ki so zdrava za telo, saj med drugim uničujejo bakterije in mikrobe. Preprečuje drisko in izsušitev, znižujejo krvni sladkor, krvni pritisk in telesno temperaturo ter povečujejo libido. Zaradi vlaknin in visoke energijske vrednosti so primerni tudi za dieto, vendar v zmernih količinah.

Uživanje
Indijske oreščke hranimo v zaprti posodi na hladnem in suhem prostoru. Lahko jih jemo same ali pa dodamo različnim jedem, kot na primer muslijem, zelenjavnim in mesnim jedem, zelenjavnim omakam, namazom, sadnim napitkom in podobno. Lahko so slani, sladki, prekriti s čokolado in tako primerni za več priložnosti.

Energijska vrednost.
V 100 gramih plodov je 553 kcal (2314 kJ).

Zaradi kombinacije sestavin so sicer malo težje prebavljivi, v večjih količinah pa povzročajo celo napenjanje. Pazljivi moramo biti tudi pri nakupu. Jedrca morajo biti čvrsta in svetla, če so temnejša in mehka, so slabše kvalitete.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.