Intimni odnosi prek mobilnih telefonov

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Raziskava mobilnih klicev kaže, da ženske svojega zakonca kličejo pogosteje kot kogarkoli drugega.
Oglej si celoten članek

To pa se spremeni, ko imajo njihove hčere svoje otroke, kaže študija, objavljena v znanstveni reviji Scientific Reports. Prav tako kaže, da moški najpogosteje kličejo svojo zakonsko partnerico v prvih sedmih letih razmerja, potem pa svojo pozornost preusmerijo na druge prijatelje. Rezultati izhajajo iz analize besedil mobilnih telefonskih klicev treh milijonov ljudi.

Približevanje matriarhatu

Soavtor študije, profesor Robin Dunbar z oxfordske univerze, navaja rezultate raziskave, da je vzdrževanje odnosa veliko pomembnejše ženskam kot moškim. "To je prvi res trden dokaz, da romantične odnose vzdržujejo ženske," je povedal za BBC News in dodal: "One so tiste, ki sprejmejo odločitev in potem vztrajajo, dokler on ne popusti in se vda!" Toda podatki kažejo, da ženske preklopijo in dajo prednost najboljši prijateljici pri okoli 35 letih, do 45. leta pa za generacijo mlajša ženska oseba postane "nova najboljša prijateljica", je pojasnil Dunbar. "Kaže, da ženski 'starejši moški' postane drugi najboljši prijatelj in ga kliče veliko manj, saj je vsa njena pozornost usmerjena k njenim hčerkam približno takrat, ko začne dobivati vnuke," pravi Dunbar in trdi, da ugotovitve kažejo, da se človeška družba oddaljuje od patriarhata in se spet približuje matriarhatu.

Intimni odnosi skozi življenje

Namen projekta je bil ugotoviti, kako se intimni odnosi spreminjajo skozi življenje. Tako vrsto antropološke študije je običajno zelo težko narediti, ker je raziskovalcem težko pridobiti tako širok vpogled v življenje ljudi. Toda z opazovanjem izjemno velike baze podatkov številk mobilnih telefonov so lahko tem spremembam sledili izjemno natančno. Imeli so dostop do podatkov o starosti in spolu klicateljev, ki so med seboj opravili tri milijarde klicev in si v obdobju sedmih mesecev poslali pol milijarde sporočil.

Približevanje matriarhatu: raziskava je pokazala, da odnose večinoma vzdržujejo ženske.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.