Irski tleskajoči čeveljci

Foto: Žurnal24 Riverdance je inovativna in razburljiva mešanica plesa, glasbe in pesmi.
V sredo, 30. septembra, v ljubljansko Halo Tivoli spet prihaja irski plesno-glasbeni spektakel Riverdance.
Oglej si celoten članek

Do danes je imel Riverdance 10 tisoč uprizoritev, na katerih ga je videlo 21 milijonov ljudi v živo v 300 dvoranah po svetu, v 32 državah, in to na štirih celinah. Prek televizijskih zaslonov ga je videlo čez dve milijardi ljudi. To so le nekateri podatki, ki pričajo o veličini in kakovosti omenjenega dogodka.

Zgodovina
S fuzijo Irske in mednarodne glasbe ter plesa je spektakel podrl vse prodajne rekorde na svetovni premieri v Dublinu na začetku leta 1995. Ko se je predstava preselila v London junija istega leta, je bil odziv navdušenih obiskovalcev neprimerljiv – desetim napovedanim predstavam je sledilo še 151 dodatnih predstav v naslednjih mesecih. Uspešna turneja se je nadaljevala v New Yorku, Belfastu in Corku. Od leta 1995 je predstava napolnila dvorane po Severni Ameriki, Oceaniji, Aziji in Evropi.
Pod režijsko taktirko Johna McColgana in z glasbo Billa Whelana je Riverdance nastal po ideji producentke predstave, Moye Doherty. Sedemminutno predstavo, iz katere je kasneje nastal pravi plesno-glasbeni spektakel, so prvič predstavili na Evroviziji v Dublinu leta 1994.

Koncept
Riverdance je inovativna in razburljiva mešanica plesa, glasbe in pesmi. Zgodba pripoveduje o nastanku sveta in povezanosti človeka z naravo. Popelje nas skozi podrto ravnovesje do vnovičnega zavedanja odnosa med naravo in človekom. Opira se na irsko tradicijo, ki jo s pomočjo nadarjenih umetnikov popelje v današnji čas, ujemajoč domišljijo občinstva, brez starostnih in kulturnih meja.

Podporniki
Nad predstavo pa so bili poleg britanske kraljeve družine navdušeni tudi mnogi slavni: Madonna, Phil Collins, skupini U2 in Oasis, Al Gore, Michael Caine (predstavo si je ogledal celo šestkrat!), Chris Rea (trikrat), Meryl Streep, Bette Midler, Helen Mirren, Jack Nicholson, Whoopi Goldberg, Andre Agassi, Boy George, Pierce Brosnan, Gabriel Byrne, Helena Christiansen (dvakrat), Diana Ross, Jacques Villeneuve, Val Kilmer, Alan Rickman, Kurt Russell, Goldie Hawn, Sigourney Weaver, Robin Williams, Twiggy …

Cena vstopnic znaša 68 evrov.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.