Izberite kopalke brez vrvic

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Otroci komaj čakajo na odhod na plažo in veselo čofotanje v vodi, toda brezskrbna igra se lahko zaradi neustreznih kopalk hitro spremeni v neprijeten dogodek.
Oglej si celoten članek

“Starši se niti ne zavedamo, da kopalke žal niso zanesljive in varne ter da lahko predstavljajo nevarnost, zlasti za naše najmlajše,” opozarja Andrejka Grlić, glavna tržna inšpektorica Tržnega inšpektorata Republike Slovenije. Tudi v krpicah, kot so otroške kopalke, se namreč lahko skriva veliko nevarnosti.

Zadušitev zaradi vrvice

Najmlajšim lahko kopalke izberejo starši sami, a kaj hitro se pojavijo prve želje po modnejših in bolj odraslih modelih kopalk – še posebno pri deklicah, ki si želijo bikink. Toda na inšpektoratu opozarjajo, da so zaradi vrvic prav takšne kopalke lahko najnevarnejše. Dolge vrvice se lahko med igro mimogrede zataknejo za kakšen predmet ali v majhno odprtino, kar lahko povzroči padec, poškodbe ali zadušitev. Pomislite tudi na to, da se lahko vrvica pri izstopanju iz avta pripre z vrati. Če se le da, se takšnim modelom kopalk izognite. Če že morate svoji hčerki kupiti bikinke, pa vsaj izberite take, ki jih ni treba zavezovati in so sestavljene iz enega kosa. Pazljivi bodite tudi pri kopalkah za dečke, ki imajo vrvico za prilagajanje širine v pasu.

Prijavite nevarne kose

Navodila glede varnosti kopalk sicer veljajo tudi za druga otroška oblačila. Ta naj bodo čim preprostejša; praktičnosti in varnosti je treba vedno dati prednost pred videzom. Tržni inšpektorat sicer redno preverja ponudbo otroških oblačil (tudi kopalk) na našem trgu. Julija bodo nadzor celo poostrili, da bi lahko preventivno ukrepali. Prav zato starše pozivajo, naj jih, če opazijo nevaren kos oblačila, o tem čim prej obvestijo.

Kliknite za povečavo.  Foto: tržni inšpektorat kopalke

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • mia
    14:49 8. Julij 2012.

    pa zgornji deli bikink brez vrvice sploh obstajajo. mene namreč prav te vrvice zelo motijo pa drugačnih, ki bi mi …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.