Izberite pravi kozarec

Foto: Žurnal24 Kozarec cvička
Vsako vino, ki ga postrežete, zahteva prav posebno obliko kozarca, ki poudari cvetico določenega vina, zato je zelo pomembno, da izberete pravi kozarec za vino, ki ga postrežete svojim gostom.
Oglej si celoten članek

Strokovnjaki se strinjajo, da je izbor pravega kozarca k pravemu vinu, ki ga postrežete zraven svojih kulinaričnih dobrot, zelo pomemben.
Tako denimo za modri pinot nikoli ne smete uporabiti ozkega kozarca, saj v takšnem kozarcu ni dovolj prostora, da bi s krožnim gibanjem vino premešali in s tem spustili pravo cvetico vina.

Kozarec za konjak
Kozarec za konjak skorajda nima peclja, zato ga držite za čašo in obračajte z obema rokama, na koncu pa ga držite v dlani ene roke. Tako boste kozarec ogreli, kar bo poudarilo aromo konjaka.



Kozarec za belo vino
Belo vino zahteva kozarec z višjo čašo, da vonjave opravijo daljšo pot in dalj časa ostanejo v njem. K temu pripomore zožena odprtina. Pecelj kozarca je daljši in droben, da toplota dlani ne prehaja tako hitro v vino, ki tako dlje ostane hladno.




Kozarec za modri pinot
Posebni kozarci so namenjeni modremu pinotu in rdečemu burgundcu. Kozarci so malce višji in nekoliko bolj trebušasti od kozarcev za belo vino. Tako se lahko vini predstavita v vsej svoji kompleksnosti.







Kozarec za zrelo rdeče vino
Zrelo rdeče vino natočite v kozarec, ki ima zaobljene stene. Kozarec primite za dno trebušastega dela, kjer se stika s pecljem. Vino počasi zanihajte, da lepo polzi po gladki steni.






Kozarec za šampanjec
Je podolgovat in ozek. Če je visok, mehurčki dlje potujejo do površine. Čim starejše je vino, drobnejši so mehurčki in dlje traja iskrenje. Odprtina kozarca je zožena, zato da lahko tudi peneča vina ponudijo nežno cvetico.





Ali veste?
  • Da nikoli ne smete naliti vina do vrha kozarca.
  • Da nikoli ne smete prijeti kozarca za čašo. Vino je namreč nemogoče pokušati iz polnega kozarca.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.