Jabolčni kolač

Foto: Norbert Tutschek
Foto: Norbert Tutschek
Naj zadiši po cimetu in jabolkih. Za jesensko vzdušje je popoln jabolčni kolač.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

Za krhko testo:

  • 250 g sladkorja
  • 250 g masla (v mehkem stanju)
  • 750 g moke
  • 3 rumenjaki
  • 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)

Za jabolčno maso:

  • 1,5 kg jabolk
  • 1 noževa konica cimeta (mletega)
  • 100 g sladkorja (rjavega)
  • 1 žlica ruma

Za vaniljev puding:

  • 30 g koruznega škroba (ali zavojček vaniljevega pudinga v prahu)
  • 50 g sladkorja
  • 350 ml mleka
  • 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)

Za mrvice:

  • 200 g moke (presejane)
  • 100 g sladkorja
  • 150 g masla (v kockah)
  • 1 strok vanilje (ali vaniljevega sladkorja)

Priprava:

  • Za jabolčni kolač pripravite krhko testo. Stepite maslo, sladkor in sredico vaniljevega stroka. Nato dodajajte posamezne rumenjake in stepajte naprej. Nastavite najmanjšo hitrost in počasi primešajte presejano moko.
  • Za vaniljev puding zavrite mleko, sladkor in sredico vaniljevega stroka, nato previdno umešajte hladno vodo s koruznim škrobom. Ko mleko vre, ga vežite s koruznim škrobom in med stalnim mešanjem kuhajte še od 2 do 3 minute.
  • Za jabolčno maso olupite jabolka, jih razčetverite in razkoščičite. Zmešajte s sladkorjem, rumom in cimetom ter dušite v vroči ponvi; medtem večkrat premešajte.
  • Za mrvice ročno zgnetite vse sestavine, dokler ne nastanejo grudice.
  • Za jabolčni kolač z maslom namastite in pomokajte pekač ter nanj nanesite krhko testo čisto do roba. Na testo najprej nalijte puding in nato jabolčno maso ter jo posujte z mrvicami. Jabolčni kolač dajte v segreto pečico in pecite z ventilacijo 45 minut pri 160 °C.

Nasvet:

Če želite pecivo pripraviti hitreje, lahko vzamete že pripravljen puding. Preizkusili smo recept s karamelnim pudingom in bilo je zelo okusno!
Za jabolčni kolač z rozinami lahko med jabolka pomešate pest rozin.

 

Še več jedi z jabolki poiščite tukaj!

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.