Jabolko za nižji holesterol

Foto: Žurnal24 Sveža ali suha, pomembno je le, da jih uvstite v prehrano. (Foto: Shutterstock)
Če bi se radi s holesterolom spopadli na naraven način, vam kanadski raziskovalci ponujajo preprosto rešitev v obliki suhih jabočnih krhljev.
Oglej si celoten članek

Pri ženskah, ki so šest mesecev vsak dan uživale 75 gramov suhih jabolčnih krhljev, se je raven škodljivega LDL-holesterola zmanjšala za četrtino, poročajo raziskovalci z Univerze na Floridi. Zahvaliti se gre predvsem antioksidantom in pektinu, ki ga poleg jabolk v večjih količinah vsebujejo tud slive, kosmulje, pomaranče in drugi citrusi.

Jabolko za zdravo srce
Jabolčni krhlji naj bi posledično zmanjšali možnosti za pojav možganske kapi ter bolezni srca in ožilja. Potrdili so tudi zvišano raven dobrega HDL-holesterola, ki se je izboljšal za štiri odstotke.

Tudi nad kilograme
Ženske, ki so sodelovale v raziskavi, svojih prehranjevalnih navad niso spreminjale. Čeprav so s suhimi jabolki svoj jedilnik le popestrile in tako dnevno kalorijsko vrednost povečale za okoli 240 kalorij, so med jabolčno dieto izgubile v povpreču malo manj kot dva kilograma.

Superjabolka

Znanstveniki že nekaj časa razmišljajo, kako bi zdravilne lastnosti jabolk še povečali. Ustvarili naj bi takšna, ki bodo vsebovala še več hranilnih snovi. Nova, zelo zdrava jabolka, naj bi ščitila oči, varovala pred obrabami sklepov, preprečevala diabetes in varovala pred pojavom srčnih in rakavih bolezni. Znanstveniki upajo, da jim bo uspelo ustvariti takšna, ki bodo zavirala tudi razvoj Alzheimerjeve bolezni. Obljubljajo, da bodo superjabolka dostopna na prodajnih policah že čez pet let.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.