Japonsko podjetje Yamakawa Jozo, ki izdeluje "sojino čudežno mešanico" za na sladoled, je prepričano, da okus spominja na karamelo, zlasti v kombinaciji z vaniljevim sladoledom. Vse bolj navdušeni so tudi kupci. Pri Yamakawa Jozo pravijo, da so do januarja prodali več tisoč steklenic sojinega preliva, vsak dan pa dobijo več deset naročil. Direktor podjetja je povedal, da niso pričakovali takšne priljubljenosti preliva, saj jih je skrbelo, da sojina omaka in sladoled ne gresta preveč dobro skupaj. To posebno sojino omako v lesenih sodih varijo kar osem let, zmešajo pa jo s sladkim riževim vinom in sladkim škrobnatim sirupom.
Japonska sladoledna uspešnica
Sojino omako imajo Japonci tako radi, da jo dajo "skoraj na vse". Uspešnica letošnjega poletja pa je sojin preliv za na sladoled, katerega okus spominja na karamelo.