Je suho sadje res tako zdrav prigrizek?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Suho sadje je okusen prigrizek, ki ga zlahka spravimo v torbico in je večinoma tudi zelo zdrav. A vseeno ni vse tako lepo kot se sliši.
Oglej si celoten članek

Suho sadje ima veliko vlaknin, a tudi kalorij. Tako kot sveže, je tudi suho sadje polno vitaminov in antioksidantov, a zaradi pomanjkanje vlage, so te vsebnosti veliko bolj koncentrirane, kar lahko povzroči trebušne krče in napihnjenost, sploh, če suhega sadja niste vajeni.

Prav tako vsebuje več sladkorja in s tem tudi kalorij. Sadje ima naravno prisotne sladkorje, ki so v velikih količinah težko prebavljivi. Vse skupaj pa poslabša še konzervans sulfit, ki lahko povzroči drisko in glavobol, zato raje posegajte po suhem sadju brez sulfita. 

Rezultati Najbolj umazani: V teh živilih je največ pesticidov

Drži pa, da se s suhim sadjem izognete želji po manj hranljivih prigrizkih. Če obožujete čips, se odločite za suho sadje, ki je pečeno ali zmrznjeno, če pa obožujete sladkarije, pa posezite po bolj gumijastih možnostih. 

Pomembno je, da ga pravilno zaužijete. Vlaknine res uredijo prebavo, vendar ker suho sadje ne vsebuje veliko vlage, vas lahko tudi zapre, zato zraven vedno pijte vodo. Ne pretiravajte, odmerite si ravno pravo porcijo. To sta dva kosa večjega sadja, kot so marelice, mango ali hruška, in dve čajni žlički manjšega, kot na primer brusnice. Priporočljivo je, da zraven zaužijete proteine, grški jogurt ali oreščke, ki bodo zmanjšali željo po sladkem in preprečili, da bi se suhega sadja prenajedli. 
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.