Jedi, ki vas spravijo v boljšo voljo

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nekatera hrana lahko na možgane vpliva tako dobro, da vas spravi v boljšo voljo. Če jo boste uživali, boste še cel dan polni energije.
Oglej si celoten članek

John La Puma, avtor knjige Big Book of Culinary Medicine (Velika knjiga kulinarične medicine, op. p.), je v knjigi objavil nekaj receptov, ki vas bodo spravili v boljšo voljo. A ne le vas, tudi vaše možgane. S spodnjimi recepti preverite, ali je to res.

Zajtrk: kvinoja z oreščki, cimetom in borovnicami

Potrebujete 1/4 skodelice jogurta z manj maščobami, 1/4 skodelice vode in 1/4 skodelice nasekljane kvinoje. Vse skupaj stresite v posodo, pokrijte in pustite rahlo vreti 15 minut. Vmešajte 1/2 skodelice borovnic in 1/8 čajne žličke cimeta. Na koncu prelijte z agavinim sirupom in natresite eno žličko orehov.

Zakaj je dobro za vas? Kvinoja je zelo bogata z beljakovinami, ki premagujejo lakoto, vitamin D v mleku spodbuja delovanje hormonov sreče, orehi pa prispevajo zdravo količino maščobnih kislin omega 3. 

Kosilo: losos z limono in solata s fižolom

Potrebujete 1/4 pločevinke fižola, poper, čajno žličko oljčnega olja, zeleno solato (količina po želji) in losos. Sestavine zmešajte in jih prelijte z dvema čajnima žličkama limoninega soka.

Zakaj je dobro za vas? Losos ima veliko maščobnih kislin omega 3 in vitaminov B6, ki vsebujejo tako imenovane hormone sreče, fižol pa je bogat z magnezijem, ki popravlja možganske celice.

Večerja: žafran, škampi in paelja s čičerko

V kozici na zmerni temperaturi segrejte čajno žličko oljčnega olja. Dodajte šest večjih očiščenih škampov in strok sesekljanega česna. Kuhajte, da škampi postanejo motni. Stresite jih v skledo. V ponvi zmešajte 1/4 pločevinke vloženega paradižnika, 1/8 čajne žličke žafrana in 1/8 čajne žličke pekoče omake. Dodajte 1/4 skodelice kuhanega rjavega riža in 1/4 pločevinke čičerke. Pustite rahlo vreti pet minut. Dodajte mešanico škampov in kuhajte, dokler se ne segrejejo.

Zakaj je dobro za vas? Žafran blaži depresijo, čičerka pa vsebuje aminokislino triptofan, ki izboljšuje razpoloženje. Škampi so dober vir vitamina B6, rjavi riž pa je bogat z magnezijem.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.