Jedilnik zdrave nosečnice

Foto: Žurnal24 Nosečnica naj jé večkrat po malem. (Foto: Shutterstock)
Nosečnost bo lažja, če nosečnica jé po malem in redno. Zato naj bi bodoča mamica imela vsaj pet obrokov na dan.
Oglej si celoten članek

Nosečnica potrebuje deset gramov več beljakovin kot sicer, med dojenjem pa naj bi mama zaužila kar 15 gramov več beljakovin kot sicer. Običajno naj bi na dan zaužili 0,8 grama na kilogram telesne teže beljakovin. Prav tako mora nosečnica v svoje telo vnesti več kalcija, normalno naj bi ga zaužili 800 miligramov, nosečnica ga potrebuje 1000, med dojenjem pa je priporočljivo, da ga zaužije 1200 miligramov. Zraven pa se mora na jedilniku znajti še veliko pisane zelenjave in sadja. Pri nosečnicah, ki jejo premalo sadja in zelenjave, lahko pride do slabokrvnosti zaradi pomanjkanja železa, ki se sprosti le ob navzočnosti vitamina C.

Raje ne
Nosečnicam strokovnjaki odsvetujejo uživanje slane hrane, ki povišuje krvni tlak. Prav tako pravijo, naj se izognejo sladkarijam, še posebej raznim pecivom s kremami. Kot alternativo priporočajo pecivo z manj sladkorja, s sadjem in posneto skuto. Maščobe, ki so med nosečnostjo nujne, morajo biti zdrave, kot je omega 3. Ocvrti hrani se med nosečnostjo izogibajte.

Nikoli preveč
Mleko je med nosečnostjo priporočljivo, a marsikateri bodoči mami ne diši. Strokovnjaki priporočajo sirotko, ki ima prav tako veliko kalcija in vitaminov ter ne povzroča slabosti. Nosečnica mora zaužiti vsaj dva litra tekočine. Če ima težave s sečili, se priporoča manjše količine brusničnega čaja. Med nosečnostjo je prav tako nujno uživanje folne kisline, priporočena je tudi maščobna kislina omega 3, a je pri prehranskih dopolnilih treba paziti na predoziranje. Folno kislino najdemo v pšeničnih kalčkih, sadju, zelenjavi in mleku, a je ta kislina občutljiva na termično obdelavo in se zato pri kuhanju uniči. Tako je za zdravo nosečnost nemogoče vnesti dovolj folne kisline le s hrano. Maščobo omega 3 pa najdemo v lanenem olju, orehih, lososu, tuni in skušah.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.