Jekleno nebo nad Ljubljano

Foto: Cinemania group Iron Sky Foto: Cinemania group Iron Sky
Svetovna premiera filma Jekleno nebo s koncertom skupine Laibach.
Oglej si celoten članek

Pripravite se, četrti rajh je tu, sporočajo glavni akterji filma Jekleno nebo. Pravijo tudi, da prihajajo v miru, čeprav dejansko povzročajo nemir, kjerkoli se pojavijo. Za začetek na letošnjem filmskem festivalu v Berlinu, kjer je znanstvenofantastična komedija s prepoznavnim obrazom iz vrste kultnih filmov, predvsem pa grozljivk, nemškim igralcem Udom Kierjem, požela največ pozornosti, čeravno ne tudi največ priznanj. A ne glede na kritike, ki so film režiserja Tima Vuorensole konzumirale z neizpolnjenimi pričakovanji, in ne glede na namene ambicioznih nacistov, ki so za temno stranjo Lune desetletja kovali osvojitev Zemlje, evropski ZF-eksperiment težko pričakuje vsak pravoverni ljubitelj znanstvene fantastike, B-produkcije in parodije.

Premiera na Hitlerjev rojstni dan
Svetovna premiera Jeklenega neba se bo, kako pa drugače, zgodila prav jutri, na Hitlerjev rojstni dan, in prav v Sloveniji, zahvala za to, da k nam pride celo pred časom, pa gre skupini Laibach, ki je za film napisala glasbo. Laibach, ki bo projekcijo filma v Kinu Šiška jutri ob 17. uri pospremil s koncertom, naj bi bil, če gre verjeti finskemu režiserju, pravzaprav celo navdih za film, še posebno z albumom iz leta 2006 Volk, na katerem so zbrane njihove interpretacije državnih himen. Kaj je na plošči tako impresioniralo avtorja Jeklenega neba in frontmana finskega metal noise benda Älymystö, laibachovci ne vedo natančno, domnevajo pa, da njihova predelava nemške in ameriške himne. Vuorensola naj bi imel pri prepričevanju zasedbe, naj napiše glasbo, več argumentov. "Trdil je, da je naš največji fan in da je film v bistvu inspiriran z nami, med drugim pa nam je ponudil tudi denar," pravi Ivan Novak in pojasnjuje, da je ustvarjalni proces diktiral film: "Rekli bi, da je glasba izrazito filmska, napisana posebej za ta film. So pa v njem tudi starejše skladbe, prirejene za ustrezne scene."

Glasba iz filma bo konec aprila izšla na albumu We Come in Peace, medtem ko bo jutrišnji koncert poleg jeklenih tonov vključeval skladbe s prihajajočih albumov Laibach 
Revisited in Reproduction Prohibited/An Introduction To … Laibach.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.