Jesen v kuhinji: buče

Foto: Žurnal24 Privoščite si zimske buče!
Buče, jesensko obarvani sadeži, so v kuhinji še posebno dobrodošle, saj vsebujejo minerale, vlaknine in veliko vode. Ker nimajo veliko hranljivih snovi, so primerne tudi za ljudi, ki hujšajo.
Oglej si celoten članek

Buče, tiste najbolj hranljive jesenske dobrote, ki spadajo v družino bučnic, vsebujejo veliko vitaminov, med drugim vitamina C in E, poleg tega pa tudi alfakaroten, betakaroten, magnezij in kalij. Vsebujejo pa tudi karotenoide, temnooranžne ali rdeče snovi, topne v maščobah. Hrana, bogata s karotenoidi, ima številne blagodejne učinke na zdravje in pomaga preprečevati bolezni, kot so različne vrste raka, srčne bolezni, očesna mrena in degeneracija rumene pege. 

Zimske buče, ki zaznamujejo jesen, se sejejo v maju, nabirajo pa jih med septembrom in novembrom, ker morajo biti zrele in imeti tršo lupino. Tako dobijo svoj značilni sladki okus in aromo. Za najokusnejšo zimsko bučo velja maslenka, ki je hruškaste oblike in precej sladka. Okrogli "pumpkini" imajo valovito rumeno ali rdečo površino. Zimske buče imajo povsem drugačen okus, zato iz njih lahko pripravite jedi, ki jih iz letnih ne morete, med drugim tudi sladice.

Sladke in slane jedi
Iz zimskih buč lahko pripravite sladke in slane jedi. Dobre so v omakah, juhah, lahko jih pečete, panirate ali uporabite kot nadev. Zato jih pripravimo podobno kot korenje – lahko jih naribamo.

Špagetna buča
Med zimske buče spada tudi špagetna buča ali tako imenovana špagetarica, ki ima drugačne značilnosti kot druge buče. Skuhati jo morate v vodi ali sopari, jo prepresti in pustiti, da meso razpade na dolge trakove. Iz njih lahko delate iste jedi kot s testeninastimi špageti.

Bučni zavitek
Pripravite okusen bučni zavitek iz zimske buče.

Potrebujete:

  • 60 dag naribanih zimskih buč
  • 25 dag masla
  • 1 žlico cimeta
  • 25 dag sladkorja
  • malo ruma
  • zavitek tenkega testa za zavitke
  • 10 zdrobljenih keksov
  • malo masla za pekač

Priprava:
V polovici masla popražite buče. Ko se malo ohladijo, jim dodajte rum in sladkor. Premešajte in pustite, da počivajo. Preostalo maslo stopite, z njim pa pokapajte tanke liste testa. Potresite jih še z drobtinami in namažite z nadevom iz buč. Na koncu dodajte še cimet, naredite zvitek in ga položite v pekač, ki ste ga premazali z maslom. Pecite na srednji temperaturi, po potrebi pa dodajte sladkor v prahu, ko je zavitek že pečen.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.