Buče, tiste najbolj hranljive jesenske dobrote, ki spadajo v družino bučnic, vsebujejo veliko
vitaminov, med drugim vitamina C in E, poleg tega pa tudi alfakaroten, betakaroten, magnezij in
kalij. Vsebujejo pa tudi karotenoide, temnooranžne ali rdeče snovi, topne v maščobah. Hrana, bogata
s karotenoidi, ima številne blagodejne učinke na zdravje in pomaga preprečevati bolezni, kot so
različne vrste raka, srčne bolezni, očesna mrena in degeneracija rumene pege.
Zimske buče, ki zaznamujejo jesen, se sejejo v maju, nabirajo pa jih med septembrom in
novembrom, ker morajo biti zrele in imeti tršo lupino. Tako dobijo svoj značilni sladki okus in
aromo. Za najokusnejšo zimsko bučo velja maslenka, ki je hruškaste oblike in precej sladka. Okrogli
"pumpkini" imajo valovito rumeno ali rdečo površino. Zimske buče imajo povsem drugačen okus, zato
iz njih lahko pripravite jedi, ki jih iz letnih ne morete, med drugim tudi sladice.
Sladke in slane jedi
Iz zimskih buč lahko pripravite sladke in slane jedi. Dobre so v omakah, juhah, lahko jih
pečete, panirate ali uporabite kot nadev. Zato jih pripravimo podobno kot korenje – lahko jih
naribamo.
Špagetna buča
Med zimske buče spada tudi špagetna buča ali tako imenovana špagetarica, ki ima drugačne
značilnosti kot druge buče. Skuhati jo morate v vodi ali sopari, jo prepresti in pustiti, da meso
razpade na dolge trakove. Iz njih lahko delate iste jedi kot s testeninastimi špageti.
Bučni zavitek
Pripravite okusen bučni zavitek iz zimske buče.
Potrebujete:
- 60 dag naribanih zimskih buč
- 25 dag masla
- 1 žlico cimeta
- 25 dag sladkorja
- malo ruma
- zavitek tenkega testa za zavitke
- 10 zdrobljenih keksov
- malo masla za pekač
Priprava:
V polovici masla popražite buče. Ko se malo ohladijo, jim dodajte rum in sladkor. Premešajte in pustite, da počivajo. Preostalo maslo stopite, z njim pa pokapajte tanke liste testa. Potresite jih še z drobtinami in namažite z nadevom iz buč. Na koncu dodajte še cimet, naredite zvitek in ga položite v pekač, ki ste ga premazali z maslom. Pecite na srednji temperaturi, po potrebi pa dodajte sladkor v prahu, ko je zavitek že pečen.