Jurčkova juha s kruhovimi kockami

Foto: Blanka Kefer
Foto: Blanka Kefer
Kremna jurčkova juha. Odlična za dan po božiču, ko se grejete doma.
Oglej si celoten članek

Sestavine:

  • 250 g jurčkov (svežih)
  • 1-2 jurčka (posušena)
  • 1 majhna čebula
  • 100 g krompirja
  • 1 strok česna
  • 2 vejici timijana
  • 100 ml belega vina
  • 750 ml zelenjavne juhe
  • 200 ml sladke smetane
  • kumina
  • sol
  • poper
  • 3 žlice olivnega olja
  • maslo

Za kruhove kocke:

  • 4 rezine belega kruha
  • 10 žlic olivnega olja
  • 1 žlica majarona (sesekljanega)
  • sol

Priprava:

Za kremno jurčkovo juho s kruhovimi kockami postavimo posušene gobe v mlačno vodo in jih pustimo namočene vsaj 1 uro.

Medtem sveže gobe dobro očistimo in narežemo na majhne kose. 1-2 gobi narežemo na rezine in popražimo na maslu. Damo na stran, ker jih bomo uporabili za okrasitev na koncu.

Olupimo čebulo, krompir in česen ter vse narežemo na drobne kocke. Speremo timijan, ga osušimo in potrgamo liste s stebla.

V ponvi segrejemo olivno olje, v njem na zmerni kuhalni temperaturi popražimo čebulo, krompir in timijan, dokler čebula ne postekleni. Dodamo sveže jurčke ter jih pražimo ca. 3 minute. Zalijemo z belim vinom, na kratko podušimo ter zalijemo z juho. Namočene gobe dobro ožamemo in jih dodamo v posodo. Kuhamo toliko časa, da se krompir zmehča.

Umešamo sladko smetano ter juho fino spasiramo s paličnim mešalnikom. Kuhamo nadaljnjih 10 minut, nato začinimo s soljo, poprom in kumino.

Bel kruh narežemo na majhne kocke, ki jih porazdelimo po pekaču ter pokapamo z olivnim oljem. V predhodno ogreti pečici na 160 °C jih pečemo ca. 25 minut, da postanejo zlato rumene barve. Kruhove kocke vzamemo iz pečice in jih posipamo z majaronom.

Kremno jurčkovo juho postrežemo v globokih krožnikih, dodamo popražene rezine gob in posipamo s kruhovimi kockami. Okrasimo s svežimi listi bazilike.

Nasvet:

Kremno jurčkovo juho s kruhovimi kockamiokrasimo s svežimi listi bazilike.

VEČ RECEPTOV ZA JUHE NAJDETE TUKAJ

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.