Jutranja slabost, zdrava nosečnost?

Foto: Žurnal24 Jutranja slabost ni nujno slaba stvar. (Foto: Shutterstock)
Dobra novica za ženske, ki se spopadate z jutranjo slabostjo. Zadnja raziskava je pokazala, da ta pomeni manjše tveganje za splav.
Oglej si celoten članek

Nova raziskava je potrdila, da imajo bodoče mamice, ki jih v zgodnji nosečnosti pestijo jutranje slabosti, manjšo možnost za splav. "Kljub temu ženske, pri katerih se slabost in bruhanje v prvem trimesečju ne pojavita, ne bi smele biti zaskrbljene,“ je prepričana zdravnica Ronna L. Chan z Univerze Severna Karolina, ena od avtoric raziskave.

Raziskovalci ocenjujejo, da se z jutranjo nosečnostjo sicer spopada od 50 do 90 odstotkov žensk v pričakovanju, na podlagi več raziskav in s spremljanjem nosečnosti 2.400 žensk pa so prišli do sklepa, da imajo ženske s temi simptomi kar 3,2-krat manjšo možnost za splav. Raziskovalci so še ugotovili, da dlje kot so simptomi jutranje slabosti trajali, manjša je bila možnost za splav.  

Zaradi narave raziskave avtorji sicer niso mogli potrditi, da obstaja vzročno-posledična povezava med jutranjimi slabostmi in zdravo nosečnostjo, potrdili so le, da sta te dve povezani. Nekatere avtorji so povezavo med slabostjo in bruhanjem med nosečnostjo razložili kot mehanizem, ki zviša kakovost prehrane nosečnice, drugi pa, da je to način za zmanjšanje ali odpravo potencialno škodljivih snovi, ki jih mama prenaša na plod.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.