Kaj je razlika, če poči balon ali kondom?

Foto: POP TV
Foto: POP-TV-2
S svojo kredibilnostjo, pronicljivostjo, zvedavostjo in humorjem gledalce navdušuje že več kot štiri desetletja. Za obraz tega tedna smo izbrali televizijskega voditelja Matjaža Tanka.
Oglej si celoten članek

Novinar in televizijski voditelj Matjaž Tanko se je rodil 28. novembra leta 1945. Kot otrok je sanjal, da bo pilot, če bi bilo po njegovem, pa bi postal gledališki igralec. Kot igralec se je že preizkusil v muziklu Mož iz Manče, v katerem je igral in prepeval ob sodelavcih s Pop TV-ja.

S televizijo se je spoznal kot študent novinarstva, leta 1971 pa za RTV Ljubljana posnel prvo vest, kjer je kasneje postal tudi turnusni (dnevni) urednik. Leta 1972 je prvič iz Beograda poročal o delavskih brigadah, od takrat pa je bil vseskozi zvest informativnemu programu. Za poročanje s predvojnega Kosova je dobil zlati ekran. Gledalcem se je najbolj vtisnil v spomin kot voditelj TV Dnevnika na nacionalki, leta 1998 pa je, ko je užaljen ugotovil, da ima najnižjo plačo med voditelji, prestopil na Pop TV. V novembru 2012 se je zaradi hujše bolezni po 15 letih poslovil od vodenja oddaje 24ur. Pop TV je sporočil, da bo še vedno del uredništva. Isti mesec je prejel nagrado za življenjsko delo Društva novinarjev Slovenije. Gledalci so ga imeli ves ta čas preprosto radi. Podelili so mu tudi dva gonga popularnosti.

Ste vedeli?

Foto: Žurnal24 Matjaž Tanko Kot študent si je služili denar tudi s poziranjem za študente in študentke likovne akademije.

Da ga najbolj na svetu zanima, o čem razmišljajo ženske, je bila njegova izjava, ki se je vsem vtisnila v spomin.

Tanko je nekoč v posebni, dobrodelni oddaji Lepo je biti milijonar pravilno odgovoril na vsa vprašanja. Kasneje je izdal, da je ob dejstvu, da je priigral deset milijonov tolarjev, tudi zajokal.

Nagajivost mu nikoli ni delala težav. Nekoč je po prispevku o moški neplodnosti in podatku, da sedenje povzroča segrevanje mod, oddajo 24ur zaključil stoje.

V preteklosti so mu pogostokrat očitali težave z alkoholom, o katerih je Matjaž odkrito spregovoril za revijo Playboy. "Če hočeš kaj zvedet, moraš v oštarijo," so ga učili starejši kolegi: "Tam so se dobivali tako radijski novinarji kot naši. Dobro, oštarija, ni pa treba, da se tam nacejaš, lahko spiješ samo kavico. So pa nas mlade mulce pritegnili svetli vzori starejše generacije in smo še mi začeli piti." O tem, ali je kdaj vodil pijan, pa je priznal: "Ne prav Dnevnika, večerna poročila pa. Ena. Takrat sem bil tik pred tem, da letim, pa so bili malo popustljivi in sem se šel zdravit."

Drugi o Matjažu

Vera Lađič, novinarka: "Na zelo slikovit način mi je razložil razliko med smrtno in življenjsko nevarnostjo. Smrtna je, če letiš z balonom in poči balon, življenjska pa, če poči kondom."

Ota Roš, voditeljica in novinarka: "Tudi zasebno se od njega lahko veliko naučiš. Je srčen človek, pozoren, s smislom za humor, širok in gentelman stare šole."

Tomaž Perovič, direktor in odgovorni urednik informativnega programa POP TV: "Z Matjažem sva dolgoletna sodelavca. Najino poslovno sodelovanje je že zdavnaj preraslo v prijateljstvo. Iz srca sem mu hvaležen, da je v vseh teh letih toliko prispeval in sem prepričan da bo še k našim skupnim projektom. Zanesljiv, profesionalen, duhovit, pronicljiv in iskrivih misli.  Ne samo za voditeljsko mizo, temveč tudi z nami v redakciji."

Nataša Pirc Musar, informacijska pooblaščenka in nekdanja sovoditeljica: "Matjaž je hodeči leksikon znanja. Kaj rabiš Google, če lahko vprašaš Matjaža."

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 12:22 25. November 2012.

    kdo ali kaj je "sooditeljica"?

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.