Kaj jesti na smučišču?

Foto: Žurnal24 Pogrejte se s čajem ali vročo čokolado. (Foto: Shutterstock)
Smučarji potrebujejo veliko energije, zato je prava in s kalorijami bogata prehrana na smučišču nujna. Poglejte primer bogatega smučarskega jedilnika in spoznajte jedi, ki jih ponujajo na tujih smučiščih.
Oglej si celoten članek

Med smučanjem porabite približno 450 kalorij na uro, med tekom na smučeh pa tudi do 900 kalorij na uro. Zaradi celodnevnih aktivnosti na svežem zraku in mrazu telo za ohranjanje toplote potrebuje več energije kot sicer. Hrana na smučiščih je močna in kalorična, klobase, zelenjavne obare, juhe in cmoki pa so le nekatere od tradicionalnih smučarskih jedi.

Energetsko bogat smučarski jedilnik:
Zajtrk:

  • polnozrnata štručka z maslom, šunko, sirom in zelenjavo po želji,
  • bela kava (2 dl),
  • skodelica sadne solate ali sadje,
  • sveže stisnjen sadni sok (2 dl).


Malica:

  • čokoladna ploščica (30 g),
  • mešanica suhega sadja in oreškov (40 g),
  • čaj z medom (3 dl).


Kosilo:

  • krožnik zelenjavne ali mesne obare s klobaso,
  • dve rezini kruha,
  • cmok z vanilijevo omako.


Malica (po končanem smučanju):

  • jabolčni zavitek,
  • kuhano vino (2 dl).


Večerja:

  • kremna gobova juha,
  • divjačinski golaž s kruhovimi cmoki,
  • skutina strjenka.


Če na smučanje radi pobegnete v Italijo in Avstrijo, njihove tradicionalne jedi zagotovo že poznate. Če se boste čez mejo letos odpravili prvič, vam ponujamo prevode nekaterih najbolj razširjenih jedi, ki jih nikakor ne gre zamuditi.

Avstrija:

  • Frankfurter - hrenovke, ki so videti kot zelo fine klobasice in so odličnega okusa
  • Tafelspitz - kuhana govedina iz najboljšega dela, običajno je priloga pražen krompir, hren ali omaka
  • Pommes frittes - pečen krompirček
  • Palatschinken - palačinke
  • Buchteln - buhteljni
  • Apfelstrudel - jabolčni zavitek je prava avstrijska specialiteta, pogosto ga postrežejo z vanilijevo omako
  • Topfenstrudel - sladek skutin zavitek z rozinami
  • Kaiserschmarrn - cesarski praženec z rozinami in cimetom
  • Germknödel - nasitna poslastica, pripravljena iz kvašenega testa - cmoki, polnjeni s slivovim pirejem, običajno posuti z makom in preliti z vanilijevo kremo.
  • Glühwein - kuhano vino
  • Punch - punč
  • Obstler - sadjevec


Italija:

  • Brioch - rogljiček
  • Pasta - testenine
  • Gnocchi - njoki
  • Orzo - ričet
  • Pasta e fagioli - fižolova juha s testeninami
  • Patate fritte - pečen krompir
  • Crostate - ladijce iz listnatega testa, običajno polnjene z vanilijevo kremo in marelicami
  • Bombardino - vroč liker s smetano
  • Grappa di pera - hruškovo žganje
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.