Kaj lahko povzroči zlorabo?

Foto: Žurnal24 Kdo je kriv za nasilje?
Za zlorabo niso nujno krivi starši; do nje lahko pride zaradi zunanjih dejavnikov, zato je razlogov za zlorabo otroka, čeprav je nedopustna, vsekakor več.
Oglej si celoten članek
Najpomembnejši dejavnik so starši
Starši, ki zlorabljajo svoje otroke, so imeli v preteklosti tudi sami težko življenje. To ugotavljajo številne raziskave, ki so jih izvedli strokovnjaki na področju otroške zlorabe. Taki starši so bili tudi sami v otroštvu zlorabljeni, lahko fizično, psihično ali spolno. Vsekakor pa tega ne gre posploševati, saj so nekateri odrasli čisto nasprotje tega, kar so bili njihovi starši.
 
Kljub temu je znano, da otroke zlorabljajo tisti starši, ki imajo nizko stopnjo samozaupanja, ki imajo nižjo stopnjo izobrazbe, se počutijo osamljene, depresivne ali celo apatične. Pogosto se nad otroki znašajo tudi alkoholiki. To pa je zbudilo še posebno zanimanje pri Združenju za zaščito otrok, saj se je pokazalo, da v zadnjem času vse več staršev alkoholikov zlorablja svoje otroke. Kjer naj bi bil prisoten alkohol, naj bi bile prisotne tudi različne vrste zlorabe, so prepričani znanstveniki.

So lahko krivi tudi otroci?
Nekateri otroci so bolj občutljivi kot drugi in zato tako eni kot drugi zlorabo različno doživljajo. Glede na to, kakšni so otroci po značaju, kako so čustveno močni in koliko so stari, zlorabe nanje različno vplivajo. Nekateri čustvene zlorabe tako sploh ne dojemajo kot zlorabo, spet drugi se zaprejo vase.
 
Včasih, v redkih primerih, so celo otroci tisti, ki izzovejo svoje starše in postanejo agresivni. Tedaj starši, hote ali nehote, udarijo po otroku, ne da bi se tega sploh zavedali. Z nesprejemljivim vedenjem tako starše pripeljejo do tega, da se lotijo enega od načinov zlorabe. Čeprav to ni nikakršno opravičilo, saj se morajo takšni starši najprej vprašati, zakaj se njihovi otroci začnejo obnašati tako, kot se in zakaj postanejo agresivni.

Družinski dejavniki
Družinska izolacija in način življenja, ki ga živijo določeni družinski člani, lahko pripeljejo do zlorab znotraj družine. V takih družinah se ponavadi pojavlja nasilje, pomanjkanje denarja pa pripelje tudi so socialne izolacije. Vsi dejavniki pripomorejo k temu, da družina tone iz dneva v dan, za to pa nekateri starši krivijo tudi svoje otroke, ki so zaradi tega zanemarjeni, zapostavljeni in se počutijo nelagodno. Tak način življenja pripelje tudi do negativnega obnašanja otrok in do različnih nesporazumov.

Okoliški dejavniki
Okoliški dejavniki so za zlorabo lahko krivi skupaj z zgoraj navedenimi dejavniki. Če v družini pride do slabega socialnega stanja, če starši začnejo piti in se znašajo nad svojimi otroki, ali če prihaja do takšne ali drugačne izolacije, lahko vsi ti dejavniki pripeljejo do otroške zlorabe.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.