Kaj morate vedeti o sladoledu

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Nacionalni pravilnik, ki je določal kakovost in poimenovanje sladoledov, danes ne velja več.
Oglej si celoten članek

Podoben pravilnik ne obstaja niti na ravni EU. Tako je navedba vrste sladoleda na izdelku postala stvar proizvajalčeve dobre volje, pravijo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Čeprav proizvajalcem ni več treba navajati vrste sladoleda, pa je dobro vedeti, kaj vrsta sladoleda pove o njegovi hranilni in energijski vrednosti, saj so med posameznimi vrstami sladoledov precejšnje razlike.

  • Mlečni sladoled izdelujejo iz različnih vrst mleka oziroma iz njegovih sestavin, iz rastlinske maščobe, več vrst sladkorja, različnih dodatkov (sadje, čokolada …) in različnih aditivov. Mlečni sladoled vsebuje najmanj 2,5 odstotka mlečne maščobe in najmanj 14 odstotkov sladkorja.
  • Kremni sladoled je mlečni sladoled, ki je po stari zakonodaji vseboval več kot osem odstotkov mlečne maščobe. Mlečni deserti za razliko od mlečnih sladoledov vsebujejo najmanj 2,5 odstotka rastlinske maščobe.
  • Sadni desert ne vsebuje mleka, ampak je izdelan iz različnih vrst sadja, ali pa je narejen iz sadnega pripravka. Ti sladoledi vsebujejo več sladkorja (najmanj 20 odstotkov).
  • Vodni desert pa je izdelan iz aromatizirane in obarvane vodne raztopine sladkorja, ki ji dodajo vezivna sredstva in sredstva za zgoščevanje (denimo želatino, pektin, rumenjak, sirotkine ali sojine beljakovine) ter druge aditive.

Mlečni imajo več kalorij

V splošnem velja, da imajo sladoledi, narejeni na mlečni osnovi, večjo energijsko vrednost, saj vsebujejo več mlečne maščobe kot tisti, ki so narejeni na osnovi vode in vsebujejo malo rastlinske maščobe ali pa sploh nič, razlagajo na ZPS. Mlečni desert z dodatkom sadja je nekakšen kompromis med čim manjšo energijsko in čim večjo hranilno vrednostjo. Ima manjšo energijsko vrednost kot mlečni in kremni sladoled, saj vsebuje manj maščobe, ima pa več koristnih snovi, kot jih imajo sadni, aromatizirani in vodni zamrznjeni deserti. Na splošno pa tako kot za druga živila velja, da zmerno uživanje sladoleda ni problematično, le pretiravati ne smemo.

Na Zvezi potrošnikov Slovenije so poiskali tudi nekaj sladoledov, na katerih je bila izpisana razširjena hranilna tabela. V tabeli so razvrščeni od energijsko manj do energijsko bolj bogatih. Tabelo si oglejte tukaj.
 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.