Kaj storiti, če sovražite svojo službo?

Foto: Žurnal24 Če so obdobja, ko svoje delo sovražite, kratka, se splača še kaj postoriti.
Ste med tistimi, ki sovražijo svoje delo? Imate zato slabo vest? Nikar, saj niste edini. Takih naj bi bila kar polovica zaposlenih.
Oglej si celoten članek

Raziskave kažejo, da so ljudje vsako leto bolj nezadovoljni s svojo zaposlitvijo. Kateri so glavni dejavniki, ki vplivajo na tako zaskrbljujoče rezultate?

Glavni krivec je tehnologija
Očitna faktorja, kot sta slaba plača in dolg delavnik, sta sicer pomembna, vendar zadovoljstvo pri delu ogrožajo še nekateri bolj dvorezni dejavniki. Strokovnjaki opisujejo, da so glavni krivci prav hitrost življenja, učinkoviti procesi in tehnologija, za katere smo mislili, da nam delo olajšajo. Nasprotno naj bi računalniki izrinili pristen človeški stik, telefoni službene sestanke in telekonference prijetna potovanja. Globalna konkurenca niža profite, podjetja pa od svojih profesionalcev zahtevajo delo pozno v noč. Med tistimi, ki dobro zaslužijo, jih kar tretjina dela več kot 50 ur na teden.

Poleg tega se od zaposlenih pričakuje vedno več posebnih sposobnosti in znanja. Jeziki so obvezni, poleg teh pa naj bi obvladovali več zahtevnih področij, da bi bili boljši od konkurence. Da bi vse to zdržali, pa bi morali biti še mojster v premagovanju stresa. Tudi najbolj sposobni delavci niso več varni, saj mnogokrat po uspešno zaključenem projektu delodajalec že išče novo »žrtev«, ki mu bo vodil naslednjo nalogo. Vse zahtevnejši nadrejeni in nerealne potrebe po učinkovitosti torej iz dela iztiskajo vso zabavo in zadovoljstvo. Kaj torej storiti, preden vržete puško v koruzo in na mizo vržete odpoved? Zavedajte se, da vas menjava službe ne bo nujno osrečila, zato najprej poskušajte rešiti, kar se da.

Če ste preobremenjeni, si poiščite pomoč. © iStockphoto

 

1. Če ste preobremenjeni ... Morda je delo pretežko za vas ali pa ga imate preveliko. Poskusite dobiti pomoč, najemite asistenta ali pa si preberite kakšno knjigo o učinkoviti organizaciji. Morda je slišati preprosto, a mnogi tega ne storijo – preprosto prosite sodelavce, naj vam pokažejo, kako se stvari streže. Morda je kdo za določeno stvar bolj usposobljen, zato ga izkoristite in mu vrnite uslugo s pomočjo na kakšnem drugem področju. Poleg tega se ne obremenjujte z malenkostmi in delo, ki ni nujno, prestavite na drug dan.

2. Če niste pravi za to delo ... Čeprav je najlažje kriviti druge, morda res sami niste dovolj usposobljeni, nimate dovolj znanja ali volje, da bi izpeljali nek projekt. A vedno obstaja rešitev. Če so naloge za vas vedno pretežke, se pridružite kakšni skupini ali forumu, kjer se ljudje ukvarjajo s podobnimi zadevami, ali pa najemite upokojenega strokovnjaka, ki vas bo seznanil s skrivnostmi vašega dela. Za dolgoročnejšo rešitev prosite sodelavce, da napišejo spisek vaših slabosti in jih nato postopoma odpravljajte.

3. Če je šef vaša nočna mora ... Čeprav ste večkrat ponižani, je morda vaš nadrejeni vseeno boljši kot nekateri drugi. Namesto da se mu ves čas postavljajte po robu, raje vprašajte, kaj se mu zdi, da bi lahko naredili bolje. Če ne boste dobili odgovora, pač delajte po svoje in v trenutkih njegovih očitkov ohranite mirno glavo. Veliko nadrejenih s tem samo potrjuje svojo moč, zato to vzemite kot nujno zlo in se ne pustite znervirati.

 

Preberite si še:

Odpoved podajte s stilom
Kdo bo uspešnejši – odličnjak ali čudak?
Višji ljudje imajo višjo plačo

Taktna odpoved
Če nič od tega ne pomaga in delo še vedno sovražite, ga vsaj zapustite taktno. Na lep način prosite za dobro referenčno pismo. Že pred odpovedjo pa poskusite nabrati dovolj kontaktov za novo službo, s staro pa ostanite v dobrih odnosih, čeprav se tam niste počutili najbolje. Nikoli ne veste, kdaj in kje boste nekdanje sodelavce ali nadrejene ponovno srečali.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.