Kakav za trden spanec

Foto: Žurnal24 Če vas pred spanjem zgrabi lakota, si privoščite topel napitek. (Foto: Shutterst
Aminokisline, vitamini in minerali so naravna zdravila, ki vas bodo zazibala v spanec.
Oglej si celoten članek

“Če življenjski ritem onemogoča štiri ali pet obrokov na dan, je lahka zelenjavna enolončnica ali solata z dodatkom pustega mesa, ribe oziroma popečenega tofuja najboljša večerja,” razkriva Katja Mrzel, strokovnjakinja za prehrano.

Dve uri pred spanjem
“Spanec je boljši, če želodec ni obremenjen s hrano,” pove Mrzelova in doda, da je treba večerjati vsaj dve, tri ure pred spanjem. Če vas lakota zagrabi tik pred odhodom v posteljo, si je najbolje privoščiti skodelico nesladkanega kakava oziroma kamiličnega, lipovega ali baldrijanovega čaja z medom, pojasni.

Naravno pomirjevalo
Triptofan je ena izmed življenjsko pomembnih aminokislin. Je naravno pomirjevalo, ki spodbuja spanec. Ker povzroča sproščanje živčnih prenašalcev v možganih, so živila, ki ga vsebujejo, primernejša za večerje in večerne prigrizke, svetuje Mrzelova in pristavlja, da ga največ najdemo v perutnini, mlečnih izdelkih, jajcih, stročnicah, sojinih izdelkih in morski hrani.

Magnezij za sprostitev
Nekateri vitamini spadajo med naravna zdravila proti nespečnosti, saj so vključeni v proizvodnjo serotonina v telesu. Magnezij je na primer pomemben za sprostitev mišic. S tem mineralom bogata živila so sezam, sončnična semena, pšenični otrobi, mandlji in indijski oreščki. Vitamin B6 prav tako prispeva k proizvodnji serotonina v telesu. Najdemo ga lahko v bananah, polnovrednih žitaricah, perutnini, stročnicah, orehih in pšeničnih kalčkih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.