Kako izbrati kontracepcijo?

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Izbira kontracepcijskih sredstev je velika in zato je odločitev še toliko težja. Metoda, ki bi ustrezala vsem, ne obstaja. Preverite, kakšne so prednosti in slabosti različnih metod.
Oglej si celoten članek

Na spletni strani Clearblue so preverili prednosti in slabosti različnih metod kontracepcije, pod drobnogled smo vzeli nekaj najpogostejših.

Kondomi

Prednosti: Enostavni so za uporabo. Ščitijo pred nekaterimi spolno prenosljivimi boleznimi.
Pri spolnih odnosih morate uporabiti samo enega.
Slabosti: Spolni odnosi so prekinjeni, ker morate namestiti kondom. Lahko poči ali zdrsne s penisa.

Tabletke

Hormonska kontracepcijska sredstva preprečijo ovulacijo in spremenijo lastnosti sluzi materničnega vratu, tako da postane neugodna za semensko tekočino.

Prednosti: Tabletka ne vpliva na spolne odnose. 
Slabosti: Tabletko morate vzeti vsak dan ob istem času, sicer se zmanjša njena učinkovitost.
Medtem ko jemljete tabletke, se lahko menstruacija popolnoma ustavi ali je neredna, rahla ali pogostejša. Ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Maternični vložki

Majhni plastični ali bakreni vložki različnih oblik in velikosti, ki se vstavijo v maternico, preprečujejo oploditev, tako da vplivajo na semenčice in jajčeca.

Prednosti: Po vstavitvi materničnega vložka vam ni treba razmišljati o kontracepciji, nameščen pa lahko ostane od treh do 12 let. Maternični vložek ne vpliva na spolne odnose.
Slabosti: Povzroči lahko močnejše, daljše in bolj boleče menstruacije, kot ste jih imeli običajno.Takoj po vstavitvi materničnega vložka obstaja možnost vnetja. Vložek lahko zdrsne iz maternice, zato se morate naučiti preveriti, ali je še vedno na svojem mestu. Ni primeren za vsakogar. Ne varuje pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Kontracepcijske injekcije

Injekcije v telo sproščajo progestogen in tako preprečijo ovulacijo. Zaradi vsadkov ali injekcij postane maternična sluznica nesprejemljiva za oplojeno jajčece in semenčice zelo težko potujejo skozi cervikalno sluz.

Prednosti: Za te metode vam ni treba ničesar redno jemati ali izvajati. Injekcije ne vplivajo na spolne odnose.
Slabosti: Večina žensk, ki so se odločile za injekcije ali vsadke, opazi spremembe menstruacije ali pojav nerednega ciklusa. Drugi stranski učinki vključujejo nihanja razpoloženja, spremembe teže, glavobole, napihnjenost, akne in občutljivost dojk. Vpliva ni mogoče odpraviti, dokler ne "izzveni", kar lahko traja tudi do 12 tednov. Ne varujejo pred spolno prenosljivimi boleznimi.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.