"Kako lahko za očala računajo en evro?"

Foto: Borut Midlil/Mediaspeed.net
Foto: Borut Midlil/Mediaspeed.net
"Razmišljala sem, da bi zahtevala nazaj denar," pravi bralka, ki ji ogled filma Jekleni mož v 3D-različici v ljubljanskem Xpandu ni bil v užitek.
Oglej si celoten članek

Ena od naših bralk je potožila, da se ji očala za ogled 3D-filmov v ljubljanskem Xpandu, ki zatemnijo sliko, poleg tega pa so težka, ne zdijo vredna enega evra, kolikor je treba plačati zanje. "Podnapisov nisem dobro videla, slika je bila zelo temna, očala težka in neudobna … Razmišljala sem, da bi zahtevala nazaj denar. Kako lahko za takšna očala računajo en evro?“ pravi razočarana bralka.

Urška Humar, vodja službe za odnose z javnostmi v Koloseju, pravi, da vsi 3D-sistemi sliko nekoliko zatemnijo. "Razlog je v filtrih, ki jih vsi sistemi uporabijo za kontrolo tega, katero sliko vidi katero oko (levo / desno) tako, da se v možganih ustvari vtis 3D podobe. Znotraj industrije velja, kar znova in znova dokazujejo vse meritve svetilnosti (skozi 3D sisteme), da je aktivni 3D sistem (torej tam, kjer so očala elektronska naprava) izrazito v prednosti pred pasivnim 3D sistemom (očala nimajo elektronike, pač pa samo dva različno polarizirana filtra namesto stekelc na očalih): slika je jasnejša, ostrejša in svetlejša, predvsem pa praktično ne povzroča t.i. “ghostinga”. Zato v Koloseju uporabljamo ta sistem – torej XPANDov aktivni 3D kino sistem,“ pravi Humrjeva in dodaja: “Ta sistem uporabljajo tudi referenčni filmski festivali, kot sta denimo beneški filmski festival (Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica) in filmski festival v Cannesu (Festival de Cannes), uporabljen je bil celo na prostem (premiera zadnjih Piratov s Karibov). Ker aktivna 3D očala vsebujejo nekaj elektronike, so seveda nekoliko težja od pasivnih, a to je majhna cena za višjo kakovost 3D slike.“

Kljub temu, da naj bi bil njihov sistem boljši od pasivnega 3D sistema, bodo slednjega "zavoljo raznolikosti" v eni od Kolosejevih dvoran uvedli, in to verjetno še letos.

Zakaj je treba plačati en evro?

"Plačilo očal je predvideno za vzdrževanje in zamenjavo baterij, morebitno popravilo. Cena neke storitve je vedno odraz cen na lokalnem trgu, v Sloveniji smo po ceni uporabnine očal tako med cenejšimi: v Avstriji je doplačilo 2 evra, v Veliki Britaniji 2,5 funta, v Rusiji 4 dolarje …,“ je na naše vprašanje, zakaj je treba za očala plačati dodatek, odgovorila Humarjeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.