Prvi in najpomembnejši korak je čiščenje obraza s čistilnimi sredstvi na vodni osnovi. Ti so do kože prijaznejši in praviloma ne povročajo draženja ali kakšnih drugih alergijskih reakcij. Čistilno sredstvo z obraza nežno odstranite z vatno blazinico, nato obraz splaknite z mlačno vodo.
Kaj potrebuje vaša koža?
Pomembno je, da izberete pravo čistilno sredstvo, prilagojeno vašemu tipu kože in njenim potrebam. Koža vas po čiščenju ne sme zategovati, peči ali srbeti. Če opazite katero od naštetih reakcij, poskusite z nežnejšim čistilnim sredstvom.
|
Vlažilna nega je pomembna tako v poletnih, kot zimskih mesecih. © iStockPhoto |
Ali morate na kožo po čiščenju res nanesti tonik? Ni nujno, saj le-ta lahko kožo izsuši. Tonik je primeren predvsem za tiste, z bolj mastno kožo, saj z obraza odstrani odvečno maščobo, prepreči sijoč videz in osveži obraz. Njegova uporaba se priporoča tudi ženksam, ki uporabljajo čistilna sredstva, ki ne potrebujejo splakovanja.
Vlažilna nega
Koža potrebuje vlažnost, zato je vlažilna nega primerna za vse tipe kože. Seveda pa je tudi tu pomembno, da izberete takšno, ki vaši koži najbolje odgovarja. Ker je izbira velika, poskusite s testerji, ki jih dobite v drogerijah ali lekarnah. Pri izbiri kreme bodite pozorni, kako se koža nanjo odziva in ali je le-ta po njenem nanosu dovolj prožna in mehka.
Tri ključne sestavine
Pri izbiri kreme pa bodite pozorni na njene sestavine. Izberite takšno, ki vsebuje:
- Retinoid, ki kožo pomladi, zavira nastajanje gubic in pigmentnih madežev, spopada pa se tudi z nedležnimi mozolji.
- AHA kisline, bolj znane kot sadne kisline, luščijo odmrle celice s povrhnjice in s tem omogočijo lažji prehod aktivnih sestavin v kožo in hkrati pospešujejo njeno obnavljanje.
- Antioksidante, saj imajo vitamini A, C in E sposobnost varovanja molekul kože pred prostimi radikali.
Piling
Da bi koža izgledala sveže, ji enkrat tedensko privoščite piling, ki z nje odstrani odmrle celice. Če se odločite za že pripravljenega, izberite nežnega, ki kože ne poškoduje. Bi si piling pripravili sami? Poskusite z olivnim oljem in fino mletim pšeničnim zdrobom.