Kako ravnati z neprijazno osebo

Obstajajo osebe, ki oddajajo negativno energijo. Nekaterim se lahko izognemo, z nekaterimi, na primer sodelavcem ali družinskim članom, pa smo se prisiljeni srečevati.
Oglej si celoten članek

Serijskega godrnjača boste le težko spremenili, zato je najbolje, da ga sprejmete takšnega, kot je. Ne spuščajte se na njegov nivo in ne odgovarjajte na provokacije – takšni odzivi so namreč le redkokdaj konstruktivni.

1. Poskušajte ga/jo razumeti
Vsak ima svojo zgodbo, svoje težave, zato ne sodite prehitro. Nihče ne ve, kako je biti v vaši koži, tako kot tudi vi ne morete vedeti, kaj se zares dogaja v življenju osebe, ki vam stoji nasproti.

2. Besed ne jemljite osebno
Te besede si velja zapomnite, če ste prišli v konflikt z osebo, ki je ne poznate dobro oziroma je sploh ne poznate, kot na primer tečnega voznika avtobusa. Če je slabe volje, zato zagotovo niste krivi vi. Zakaj bi se torej obremenjevali z njegovimi besedami? Vi njemu ne pomenite nič, on vam ne pomeni nič.

3. Premislite, česa si želite
Preden pristopite k osebi, za katero veste, da je ves čas slabe volje, naredite načrt. Pogovor s takšno osebo ni enostaven. Delo si boste olajšali, če boste vedeli, kaj točno od nje želite oziroma potrebujete. Če bo beseda nanesla na drugo temo, pogovor nežno usmerite nazaj na tematiko, ki vas zanima.

4. Odgovor a: "Razumem te"
Čeprav je težko, sogovorniku pokažite, da z njim sočustvujete. Tako mu boste vzeli razlog za tarnanje oziroma napade. Če se z njim ne strinjate, mu pojasnite, da ima vsak pravico do svojega mnenja in da spoštujete njegov pogled na svet.

5. Odgovor b: "Adijo"
Če s prijaznim načinom ne pridete nikamor, se od osebe poslovite. Ni vam treba vsega prenesti, saj ima vse svoje meje, tudi empatija. Pogovor prekiniti tudi, če imate občutek, da se bo končal s sporom. Včasih obe strani potrebujeta čas za razmislek ...

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.