Kako skrbeti za mačje in pasje seniorčke

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če imate doma štirinožnega seniorčka, mora biti skrb zanj posebna. Z rednimi pregledi pazite na njegovo zdravje, prehrano in gibanje, veliko mu boste pomagali tudi s sistematskim pregledom.
Oglej si celoten članek

Psa in mačko med seniorje štejemo, ko ta dopolni sedmo leto starosti. Takrat se pri obojih najpogosteje pojavijo obolenja ledvic in jeter, pri predebelih mačkah je zelo pogosta sladkorna bolezen, težave z okostjem pa so manj pogoste kot pri psih, pojasnjuje Iris Selan, veterinarka iz klinike za male živali Tristokosmatih.

Bodite pozorni na znake

Tako kot mladički potrebujejo posebno skrb, jo potrebujejo tudi starostniki. Pri tem Selanova poudarja, naj pazimo predvsem na hrano. "Potrebno je spremeniti režim prehrane in jedilnik, ki naj bo prilagojen potrebam starostnikov, glede na kondicijo in počutje prilagodimo gibanje, dodamo v hrano kakšne dodatke za sklepe." Zelo moramo biti pozorni na znake, ki odstopajo od običajnega obnašanja, dodaja sogovornica. "To pomeni preveliko pitje, posledično preveč uriniranja, spremenjen apetit (povečan ali zmanjšan), nihanje telesne teže, spremembe v obnašanju, spremembe na koži, morebitne bule, oteženo gibanje, prebavne težave." Posvetiti se je potrebno tudi ustni votlini in zobem, saj so bolezni zob velikokrat krive tudi za posledična obolenja jeter, ledvic, srca.

Prilagodite gibanje

Starejšega psa ali mačke ne izpostavljajte ekstremnim temperaturam, ki pa načeloma niso prijetne niti pri mladih in lahko povzročajo zdravstvene težave. Še bolj pazljivi morate biti pri sprehodih. "Vsa gibanja prilagodimo kondiciji in zdravstvenemu stanju naših kosmatincev. Če so bili vse življenje v pogonu, ni nobenega zadržka, da bi jih 'ustavili' samo zaradi starosti," svetuje Selanova, a dodaja: "Zagotovo pa dolgi sprehodi ne bodo odgovarjali srčnemu bolniku, ali tistim z gibalnimi težavami, bolezenskimi težavami hrbtenice. Omejiti jim moramo tudi skakanje, tekanja, hojo navzgor."

Otroci in seniorčki

Če kosmati starostnik sobiva z otrokom, je zelo pomembno, da otroka ustrezno poučimo o tem. "Zagotovo so živali, ki so bolne bolj slabovoljne in imajo manjši prag potrpežljivosti. Lahko bi se samo umaknile, lahko pa zarenčijo, ugriznijo, opraskajo. Mačke včasih bolj kot psi. Tu je potrebno vzgajati predvsem otroke, da zna ravnati z živaljo v vsakem primeru, ne samo v fazi slabega počutja ali bolezni."

Kdaj je čas za slovo?

Čeprav nam ljubljenčki prinašajo srečo in veselje, pa jih je težko gledati, ko jih načenja zdravje in starost. Takrat je zagotovo ena najtežjih odločitev evtanazija, pri kateri nikoli ne vemo, ali smo se odločili pravočasno, morda prezgodaj ali prepozno. "Nekako velja pravilo, da se za evtanazijo odločimo, ko kakovost življenja ni več ustrezna, ko so morda nastopile hude bolečine, ko je življenje nevzdržno in nevredno življenja živali. Neko podaljševanje agonije ni smiselno, saj tudi lastnikom ni prijetno gledati, kako njihov hišni ljubljenec trpi," o slovesu svetuje veterinarka.

Še preden nastopi ta čas, jim lahko pomagate z rednimi pregledi, Selanova svetuje vsaj enkrat letno, "idealno bi bilo dvakrat, saj se v pol leta lahko že veliko spremeni." Odlična priložnost, da se poučite o zdravju svoje kosmate kepice, je tudi sistematski pregled, ki jih v mesecu oktobru pripravljajo za seniorčke v kliniki Tristokosmatih. Ta obsega splošni pregled (temperatura, pulz, srce, koža, dlaka, ušesa, sluhovodi), stomatološki pregled ustne votline in zob, ultrazvočni pregled trebušnih organov, ortopedski pregled, celoten laboratorijski pregled krvi in urina. Na pregled se morate predhodno naročiti.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.