Kako vedeti, ali je riba sveža?

Foto: Žurnal24
Ribe pripravite čimprej po tem, ko jih kupite. Ne pecite jih predolgo ter zmanjšajte uporabo limone in česna. Odlične so tudi v kombinaciji s sadjem.
Oglej si celoten članek

Priprava

"Najpogostejše napake, ki jih ljudje delajo pri pripravi rib, se začnejo že v ribarnici. Pomembna je namreč izbira ribe, kje jo kupimo, da je riba sveža, poleg tega pa je treba kupljene ribe čim prej dati na hladno, ne pa da se z njimi še dve uri sprehajate po mestu," pravi Milenko Poljak, lastnik in kuhar v dalmatinski restavraciji Konoba Bonaca pri Medvodah.

Dodaja, da je najbolje, če ribe čim prej pripravite, da je pot iz ribarnice do krožnika čim krajša. "Zamrznjenih rib ne priporočam, saj s tem izgubijo veliko svojih učinkovin, ki vplivajo na vaše zdravje," dodaja kuhar. Ribe so namreč bogat vir nenasičenih maščobnih kislin omega-3, vsebujejo vitamina A in D ter imajo nizko vsebnost holesterola, zato bi morale biti na jedilniku vsaj dvakrat na teden.

Ne preveč limone in česna

Naslednja pogosta napaka je predolga obdelava. "Ribe ni treba cvreti v olju, je zelo nežna, zato jo je treba tako tudi pripraviti," poudarja Poljak, ki opaža, da Slovenci v kombinaciji z ribami preveč uporabljamo limono in česen. "V dalmatinski kuhinji damo poudarek na začimbe: baziliko, timijan in rožmarin. Limona in česen imata precej močen okus in v prevelikih količinah zasenčita pristen okus ribe."

Vino dopolni okus

Piko na i ribi doda prava izbira vina. "Vino zaokroži celoten okus in gostom priporočam, da ga uživajo med obrokom," pripomni Poljakova žena Štefka Poljak, ki k ribam priporoča lahkotno belo vino. Predsodek, da so ribe drage, je popolnoma odveč, saj se cene (tako v trgovini kot v gostilni) kosajo s cenami dobrega kosa mesa.

Preverite, če je res sveža

Kako prepoznati svežo ribo? "Oči morajo biti bistre, skoraj izbočene, škrge rožnate, riba mora biti sluzasta in se mora lesketati, ima pa tudi značilen vonj," pravita Poljakova. Če se le da, ribo pripravite še isti dan, ko jo kupite. Ne imejte jih predolgo v hladilniku.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.