Kakšna okna se najbolj izplačajo?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Menjava oken je vedno velik finančni zalogaj ter pomembno vpliva na kakovost bivanja in porabo energije za ogrevanje oziroma hlajenje prostorov, zato je odločitev, katera okna izbrati, še toliko težja.
Oglej si celoten članek

Že nekaj časa so najbolj priljubljena PVC-okna, ki so v zadnjih desetletjih bistveno bolj kakovostna, kot so bila nekoč, ko so bila še na začetni stopnji razvoja,” o smernicah pri izbiranju oken pravi Blaž Vranešič, strokovnjak za prodajo in montažo oken.

Nega

Da bi okna ostala čim dlje takšna kot na dan nakupa, jih je treba redno vzdrževati, svetuje Vranešič. To pomeni, da enkrat na eno ali dve leti poskrbite za to, da je okovje na novo podmazano, in premažete tesnila. To lahko storite kar sami in brez pomoči strokovnjaka.

Bistveno je okovje

V primerjavi z lesenimi okni je plastika za vsaj tretjino cenejša, takšna okna pa imajo tudi nekoliko boljšo toplotno prehodnost. Velikih razlik med PVC- in kakovostnimi lesenimi okni sicer ni, saj je po besedah Vranešiča pri oknih bistvenega pomena okovje, ki je pri obeh tipih okna enako.

Ni več navadnega stekla

Poleg okovja in okvirja je seveda pomembno steklo. Sodobni standard za okna je termopan, ki je nameščen v dveh ali treh slojih, med katerimi je zrak ali izolacijski plin.

Les dražji, a obnovljiv vir

Lesena okna, ki so pri nas večinoma iz lesa breze ali macesna, imajo svoj čar, in čeprav so dražja, se kar nekaj ljudi odloča zanje – bodisi zaradi estetike bodisi zaradi ekologije. Na srečo ima Eko sklad poziv za subvencije za lesena okna, kar vsaj malo olajša finančno breme.

Energetsko svetovanje

Pri izbiri čim bolj ekoloških in energetsko učinkovitih oken se sicer lahko obrnete tudi na energetskosvetovalne pisarne, ki so v večjih krajih po Sloveniji in ponujajo brezplačne nasvete za zmanjšanje porabe energije.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.