Kakšna semena izbrati za travo?

Foto: Žurnal24
V toplejši zemlji bodo semena hitreje vzklila, zato ni razloga, da hitite s setvijo že aprila.
Oglej si celoten članek

Sanje o popolni zelenici bodo letos morale zaradi dolge zime še nekaj časa ostati neizpolnjene. "Ne hitite s setvijo trave, kajti prehladna tla niso primerna za kalitev mlade trave, zato bodo vzklila le trpežna semena, ki so v zemlji, trava pa ne," svetuje vrtnarka Damjana Čuden Osredkar. "Letos je vse pozneje, zato počakajte, da se zemlja še malo segreje, da bo vsaj nekaj sončnih dni. Morda bo med prvomajskimi prazniki primeren čas in bo dovolj toplo." Glede na vremensko napoved bo res tako.

Izberite preverjeno seme

Če trato sejete prvič, izbiro semena zaupajte nekomu, ki ima z njim že izkušnje. "Pri vrstah trate je pomembno, da je seme kakovostno in da nam ga priporoči nekdo, ki ga je že sejal, da dobro kali in da je trava trpežna," svetuje vrtnarka. Za domačo uporabo je sicer po njenem mnenju najboljša kombinacija trpežne ljulke in šopaste rdeče bilnice. Prva raste bolj enakomerno, druga pa v šopih, kot pove že ime.

Sonce in rodovitna zemlja

Travne bilke se najbolje počutijo na sončni svetlobi, in čeprav so nekatera semena posebej namenjena sejanju na senčni legi, po mnenju strokovnjakinje trava tam nikoli ne bo enako lepa. "V senci nobena trava ne raste kaj prida, v vsakem primeru se sčasoma razraste mah, zato je zelo senčne lege primerneje zasaditi s trajnicami, ki potrebujejo senco," svetuje. Trava bo sicer rasla povsod, težave pa lahko po mnenju inženirke agronomije Slavice Debelak povzroča na novo nasuta zemlja, če gre za zemljo iz globokih izkopov, saj je ta nerodovitna. "Zgornji del zemlje je namreč edini živ," pojasnjuje.

Setev je šele začetek dela

Seveda pa s setvijo pot do lepe zelenice še zdaleč ni prehojena. "Če se travo seje na novo, je prvo leto treba biti še posebno skrben, predvsem pri košnji," svetuje Debelakova. "Pokositi jo je treba pravočasno, takoj ko se vršički upognejo, in je ne kositi prenizko, da se lahko zgosti" pojasnjuje. Obenem Debelakova poudarja, da trave prvo leto ni treba gnojiti, pomembno je le, da iz nje odstranite širokolistne plevele (bodisi ročno ali s herbicidi) in skrbite, da je vedno dovolj vlažna.

Zaščita

Na slovenskem trgu so že nekaj časa na voljo tudi semena, ki so obložena s posebno zaščito oziroma ovojem iz gnojila (naravnega in okolju prijaznega), ki spodbuja rast in olajša setev, saj vzklijejo tudi semena, ki ostanejo na površini. "Semena, ki je obloženo z zaščito, tudi ptiči ne pojedo," pravi Damjana Čuden Osredkar iz Vrtnarstva Čuden. Po njenih izkušnjah se takšno seme sicer bolj uporablja za dosetev kot za normalno setev. Za seme z zaščitnim ovojem je od običajnih semen tudi za nekaj evrov dražje.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.