Kakšno klimo izbrati?

Foto: Žurnal24
Pri izbiri klimatske naprave bodite pozorni predvsem na njen energetski izkoristek.
Oglej si celoten članek

Poletno vročino, ki nas čaka v prihodnjih mesecih, iz prostorov najuspešneje preženejo klimatske naprave. "Ali izberete talno, stensko ali kasetno, ki se vgradi v znižan strop, je predvsem stvar estetike, za njeno uspešno delovanje in vaše zadovoljstvo pa je pomembnejše, da ima dober energetski izkoristek in je dovolj močna," pravi Dušan Krk iz podjetja Klimanaprave.si.

Najmanj 25 vatov moči

Energetski izkoristek oziroma koeficient energijske učinkovitosti, ki je označen z EER (za hlajenje) in COP oziroma SEER in SCOP, naj bo torej čim višji. Tista le za hlajenje naj ima vsaj 25 vatov (W) moči na kubični meter prostora, če jo boste uporabljali (tudi) za gretje, pa 35 W. Če ste v dvomih, kako močno kupiti, raje izberite nekoliko močnejšo, svetuje strokovnjak.

Preverite izolacijo

Na to, kako močno napravo izbrati, pomembno vpliva tudi izolacija prostora, ki ga želite ohladiti. "Na to vpliva izolacija fasade, površina oken in njihova zasteklitev (enojna, dvojna, trojna), svoje pa doda tudi lega prostora, saj so s soncem obsijani, južni prostori bistveno toplejši od tistih, obrnjenih na sever," pojasnjuje Krk. Vse to so informacije, ki jih je pri nakupu klimatske naprave treba posredovati svetovalcu, saj boste le tako izbrali pravo.

Stran od drugih naprav

Pri nameščanju klime izberite kotiček, kjer bo estetsko najmanj posegala v prostor, obenem pa bo vsaj meter oddaljena od drugih elektronskih naprav. Pozorni bodite tudi na to, da hladen zrak ne bo pihal v vas.

Nevtralizirajo vonjave

Vsaka klimatska naprava ima osnovni filter prašnih delcev, za zahtevnejše kupce oziroma posebne prostore pa so na voljo tudi naprave s sistemi za finejšo filtracijo trdnih delcev, nevtralizacijo neprijetnih vonjav, ionizacijo zraka in njegovo razkuževanje.

Vzdrževanje

Za daljšo življenjsko dobo klime in večjo kakovost njenega delovanja boste poskrbeli z rednim čiščenjem filtrov; če je prostor bolj prašen, naj bo čiščenje pogostejše. Še pred vročino zato preverite filtre in jih po potrebi očistite.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.