Sedem živil po izboru Lonely Planeta obstaja stoletja ali celo tisočletja. Nekatera so bila že na
robu izumrtja, nekatera so zaradi svoje redkosti in težavnega pridobivanja zelo draga, nekatera pa
so poleg vsega tega še zares zelo nenavadna. A če boste imeli priložnost (in denar), ne oklevajte.
Datlji iz oaze Siwa, Egipt. Leta 332 pred našim štetjem je Aleksander Veliki v
severovzhodnem Egiptu sledil pticam, ki so ga pripeljale v legendarno oazo Siwa, eno najbolj
osamljenih naselij v Egiptu. Njegov cilj je bil
"zasebni obisk preročišča boga sonca", a mimogrede je v oazi našel tudi datlje in olive,
ki naj bi bili med najokusnejšimi na svetu. Danes datlje v oazi še vedno gojijo v majhnih, ljubeče
negovanih vrtovih. Na tradicionalen način jih ročno oprašujejo že nešteto generacij.
Kakiji hachiya, Japonska. Nekoč so bili ti neprecenljivi kakiji pogosto darilo
japonskim cesarjem. A ker so Japonci nasade krčili, da so lahko zaradi svile gojili murve, so
kakiji hachiya skoraj izginili. Dokler v štiridesetih letih prejšnjega stoletja 20-letni kmet ni po
dolgem iskanju našel kakija na vrtu neke stare družinske hiše. Nekaj starcev je na srečo še vedelo,
kako pridelovati te kakije, in bili so rešeni.
|
|
|
Japonci za kakije hachiya plačujejo veliko več kot za "serijsko" sadje. © iStockphoto |
Koruza ijka, Kolumbija. Arahuaci, staroselci severne Kolumbije, si pravijo ijka, kar pomeni "ljudje koruze". Koruzo jedo pri vsakem obroku in uporabljajo koruzno moko štirih barv – rumeno, rjavo, črno in belo. S tem na svoj način opisujejo odnos z vesoljem. To sveto živilo ima pomembno vlogo v ritualih in pri tradicionalnem zdravljenju.
Guarana, Brazilija. Guarana, ki vsebuje stimulanse kofein, teofilin in teobromin, se že nekaj let pojavlja v modnih energijskih napitkih, a le redki vedo, da je doma v brazilskem tropskem deževnem gozdu. Za osem tisoč članov tamkajšnjega plemena Satere-Maue, je guarana "studenec modrosti" in še vedno jo uporabljajo po starem. Plodove, ki so podobni jagodam kavovca, stisnejo v ploščico in jo nato ribajo na hrano in pijačo.
Vlaganje v gorčično olje, Indija. Hladilniki z nami še niso tako dolgo in zato so Indijci sadje in zelenjavo tradicionalno vlagali v gorčično olje. Limone, mango, banane, čebulo in ogromno drugih stvari so tako lahko jedli vse leto. Indijci se borijo proti poceni vloženim živilom v supermarketih in doma po starem vlagajo še danes, v velikanski deželi pa obstaja na stotine receptov za mustard oil pickles , kot jim po angleško pravijo v Indiji.
Preberite še:
|
🍓 Vroča dekleta čakajo na vas na 👉 𝗦𝗲𝘅𝘁𝗼.𝗹𝗶𝗳𝗲