Katere glasbe med vožnjo ne poslušajte

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Če ste mislili, da je vseeno, kaj poslušate v avtomobilu, ste se zmotili …
Oglej si celoten članek

Raziskava angleških znanstvenikov je pokazala, da ima glasba, ki jo poslušamo med vožnjo, velik vpliv na naše razpoloženje in tudi koncentracijo. Kot pravijo, je za nesreče mnogokrat kriv prav naš glasbeni izbor.

Da bi povečali varnost na cestah, so strokovnjaki voznikom priporočali, kaj naj poslušajo. Ugotovili so, da so med "najvarnejšimi pesmimi" hiti Come Away With Me (Nora Jones), Tiny Dancer (Elton John), I don't Wanna Miss a Thing (Aerosmith), Cry Me a River (Justin Timberlake) in The Scientist (Coldplay).

Pesmi, ki najbolj blagodejno vplivajo na voznike, imajo namreč ritem, ki je podoben bitju srca (60 do 80 udarcev na minuto). Pri tem ni pomembno, ali je vozniku pesem všeč ali ne. Pesmi, ki koncentracijo odvračajo, pa imajo hitrejši in močnejši ritem, ki pospeši bitje srca in tudi hitrost vožnje. Raziskovalci so tudi ugotovili, da med spoloma obstaja razlika. Ženske naj bi za volanom postale agresivnejše, kadar poslušajo hip-hop.

Največje presenečenje raziskave pa je bila ugotovitev, da voznikom najbolj škodi klasična glasba, ker jih od vseh zvrsti najbolj odvrača od dogajanja na cesti.



Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.