Katja Kovačič Čakarmiš: "Bila je ljubezen na prvi dih“

Foto: Mediaspeed.net
Foto: Mediaspeed.net
"Kdo bi si mislil, da bo ta odločitev tako usodna ...“ razmišlja Katja Kovačič Čakarmiš.
Oglej si celoten članek

Priznana vaditeljica terapevtske joge, Katja Kovačič Čakarmiš, je v Slovenijo povabila Gaio Pollini, svetovno znano soavtorico K**c gleda knjig in soustanoviteljico K**c gleda gibanja. Pollini bo v Ljubljani 23. in 24. marca, kjer bo vodila transformativno delavnico za ženske: Preprosto in samo – Ti“.

Gaia bo skozi terapevtske procese (body work, somatsko doživljanje, terapevtsko dihanje…) ponudila vpogled v t.i. prilagoditvene mehanizme, v načine delovanja, ki jih razvijemo v zgodnjih otroških letih, pravzaprav od spočetja naprej, in jih nato preigravamo v sebi pomembnih odnosih skozi življenje.

Katja Kovačič Čakarmiš, žena programskega direktorja POP TV, Branka Čakarmiša, pravi, da je Gaia njena gurujka. Vprašali smo jo, s čim jo je tako prevzela, kaj se je sama naučila na njeni delavnici in kaj vse se bodo udeleženke delavnice naučile z Gaino pomočjo.

Več o dogodku TUKAJ.

Foto: Osebni arhiv katja kovačič

"Kar zameglilo se mi je pred očmi od njene prisotnosti"

V Ljubljano boste pripeljali gospo „ku**c gleda“. Kdaj ste si nazadnje rekli „k**c gleda“ in kako pomembno je, da si to rečemo večkrat?

Vsak dan si rečem vsaj en mini k**c gleda ... Ko sem v stresu, se vprašam, ali je to res tako pomembno? Največkrat ni. In že samo ta misel me malo zmehča in namesto reakcije, diham ... Oh, tako malo je treba in svet je takoj lepši.

Podobno kot Gaia Pollini in njen mož ste se tudi ti pred leti odrekli dobri službi in se podali na samostojno pot. Ste to v kakšnem težkem trenutku obžalovali?

Z odločitvijo, da stopim na svojo pot, sem podprla sebe, svoj klic, svoje srce in ni lepšega od tega, kot živeti sebe. Neskončno sem hvaležna in presrečna, da ob podpori čudovitih ljudi zmorem hoditi po svoji poti in na njej odkrivat vedno več in vedno nove dele sebe. Ne glede na vzpone in padce tega nikoli nisem in mislim, da nikoli ne bom obžalovala.

Z Gaio v marcu pripravljata delavnico za ženske. Kakšne so te delavnice z Gaio in njenim možem, ste spoznali tudi sami v Italiji. Kako bi opisali to izkušnjo?

Gaio poznam že sedem let. Bila sem v težkem obdobju po izgubi in si za počitnice izbrala K**c gleda oddih. Prebrala sem njuno knjigo in si rekla, zakaj pa ne. Kdo bi si mislil, da bo ta odločitev tako usodna ... Gaia se me je resnično dotaknila že na prvi pogled. Kar zameglilo se mi je pred očmi od njene prisotnosti. Ne bom pozabila, da sem takrat prvič zares razumela, zakaj in kako si ljudje izberejo svoje guruje (smeh). Bila mi je v velik navdih. Odprla mi je vrata v povsem nov svet in z njeno pomočjo sem pokukala ven iz globoke, globoke žalosti. Nikoli ne bom pozabila svoje prve dihalne terapije z njo. Nisem mogla verjeti, kako močno me je zaznamovala, česa vsega sem se osvobodila. Občutek je bil tako mogočen, kot da bi se res ponovno rodila. Težko je opisati z besedami, a vsekakor je bila to ena močnejših izkušenj v mojem življenju. Takrat sem, mogoče prvič, čisto zares in povsem jasno začutila sebe, svoj pomen, vrednost, tisto pravo in samo svojo avtentično resnico. Uh, kako globoko me je to ganilo. Kako je to mogoče, sem si mislila? Saj sem “samo” dihala. Na kratko - bila je ljubezen na prvi dih. In ta ljubezenska zgodba se nadaljuje še danes.

Foto: Osebni arhiv katja kovačič

Pred časom ste mi dejali, da ste dobesedno ugledali sebe, svojo resnico. Kakšne preobrazbe ste z njeno pomočjo doživeli?

Res je. V življenju smo hote ali nehote pogosto in večinsko vsi obrnjeni stran od lastne resnice. Družba sledi normam, norme predpisom, kaj se sme ali ne, kaj je prav ali narobe, kaj primerno ali ne ... In tako padamo v predalčke, v svet dualnosti. Na naše pristne občutke so položene pokrovke, dušilci. Po navadi tolikokrat, da sčasoma tudi sami izgubimo stik s pristnimi impulzi v sebi. Namesto sebi, začnemo ugajati drugim. Namesto navznoter, se obračamo navzven. Spoštujemo norme, sebe zanikamo. In to, da sebe dobiš nazaj, da se začutiš in zaživiš kot Ti, je najlepša in največja svoboda, ki jo lahko živim. Z Gaio sem transformirala veliko občutkov, nabranih od vseh teh pokrovk, od vseh zanikanj, zunanjih in lastnih. In vsakič sem se čutila več in bolj, si zaupala, živela več svoje resnice. Ko se nehaš bojevati s svojo resnico, ko jo zares sprejmeš, je težko živeti karkoli drugega kot sebe.

To, da ugledamo svojo pravo naravo, bo tudi fokus delavnice, kajne? Zakaj imamo ljudje s tem in ljubeznijo do sebe takšne težave? Misliš, da je to bolj težava žensk kot moških?

Skozi življenje smo večinoma vsi usmerjeni izven sebe. Živimo, da zadovoljimo izgled, ugled, starše, pričakovanja ... Kar pa se dogaja navznoter, je prevečkrat prezrto, nesprejeto in zanikano. Zato imamo težavo sprejeti, kaj šele ljubiti, vse to, kar zares smo. Na delavnici bomo skozi globok proces razkrivale, kaj je priučeno in kaj je naša prava narava. Osvobajale bomo priučene mehanizme svojega delovanja. Ponovno bomo začutile dele sebe, ki jih že dolgo časa nismo. In dale jim bomo podporo ter svobodo, da so. Sprejeti, živi in dobrodošli.

Gaia pri svojem delu uporablja različne veščine. Kakšne? Kaj bodo udeleženke med delavnico spoznale?

Gaia ima za sabo 20-letne terapevtske izkušnje iz različnih področij. S svojim delom pomaga ljudem, da se vrnejo k sebi, da jasno in polno začutijo sebe. Na svojih delavnicah uporablja nevroafektivni relacijski model (NARM), s katerim ponuja vpogled v naše delovanje od najzgodnejših let naprej. S somatskim doživljanjem, pomaga ljudem pri osvobajanju travm. Je mojstrica dihalne terapije “rebirthing”. Specializirala se je tudi v klinični hipnoterapiji, je mojstrica kitajskih čajnih obredov in dela z energijo, ima dolgoletne izkušnje s či gong vadbo. Udeleženke bodo dobile polno, osvobojeno dozo sebe. Izkušnjo, ki je nepozabna in lahko spremeni življenje. Meni ga nedvomno je.

Foto: Osebni arhiv katja kovačič

Kako bi opisali vajin odnos?

Gaia je čez leta najinega poznanstva postala moja mentorica, učiteljica in prijateljica. Zelo jo spoštujem kot terapevtko in žensko. Res je posebna in tako brezkompromisno ona, da že samo s svojo prisotnostjo prebudi več prave narave v vseh okoli nje.

Pred nekaj leti sem bila asistentka na eni izmed njenih vikend delavnic. Po večerji v Londonu je na telefonu gledala zemljevid in se na glas spraševala, če bo peš pot do doma (več kot uro hoje) varna? Rekla sem ji, naj gre raje s podzemno železnico, navsezadnje je to London in zunaj je že tema. In je nežno povedala, da je sebi, predvsem svojemu telesu, obljubila eno uro hoje na zraku vsak dan, zato gre peš. Četudi po temi in neznani poti velemesta, je zaupala, da bo v redu in šla. Uh, kakšna brezkompromisnost.

Kako si prišla na idejo, da Gaio povabite v Slovenijo? Je bila takoj za?

Po porodu hčerke sem začutila ženske na kolektivni ravni veliko bolj in drugače kot prej. Začutila sem, kaj vse imamo naloženo nase, kaj vse nas blokira in ovira, da bi bile bolj v svoji mehkobi, ženstvenosti, v svoji resnici, polnosti. Prešinila me je ideja o delavnici z Gaio tu pri nas. Začutila sem, da jo slovenske ženske potrebujemo, da nam pomaga osvoboditi in zmehčati trde, zanikane dele. Ko sva govorili, sem ji povedala o svoji srčni ideji in takoj je bila za. Jaz pa presrečna, počaščena in navdušena do neba in nazaj. Mislim, da je delavnica lahko čudovito darilo za vsako žensko, ki si želi začutiti več sebe, svoje impulze, želje, strasti in se spustiti v svoj tok, živeti preprosto in samo - Sebe.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.