Kdaj prvič na drsalke?

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Otroka vpišite v tečaj drsanja. Če ga učite sami, pa ga ne držite tako, da ima dvignjene roke, saj pri tem ne pride do pravilnega gibanja pri drsanju.
Oglej si celoten članek

"Za prve korake na ledu priporočam drsalke z dvemi rezili, ki jih pripnete na čevelj. Ko se otrok malo navadi, pa svetujem drsalke z nastavljivimi številkami, saj otrokom noga zelo hitro raste," pravi Luka Klasinc, vodja šole drsanja Lucky Luka. Notranji čevelj pri otroških drsalkah naj bo udoben in rahlo gibljiv v gležnju. Ne kupujte prevelikih drsalk, temveč naj bodo enake številke kot otrokova noga. "Za deklice, ki želijo drsati profesionalno, priporočam umetnostne drsalke, ki so oblikovane po nogi," sklene Klasinc.

"Primerna starost, da otroka prvič postavite na drsalke, je okoli tretjega, še bolje četrtega leta," svetuje Špela Gorenc Jazbec, fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave. Dodaja, da pri tej starosti otrok gibalno in motorično dozori, saj usvoji rotacije svojega telesa, ki so pri tovrstnih športih pomembne. Z njo se strinja tudi Luka Klasinc, vodja šole drsanja Lucky Luka, v kateri začnejo v tečaje vpisovati otroke pri tej starosti. "Opažam, da se meja, ko otroci obvladajo drsanje, bistveno niža, dosti hitreje se naučijo stati tudi na rolerjih," pravi Klasinc.

Ne držite jih za roke

Gorenc Jazbečeva odsvetuje, da v drsalke postavljate otroke, ki so komaj shodili, saj še niso dovolj stabilni in nimajo dovolj ravnotežja. "Drsalke nogo fiksirajo in tako onemogočijo gibanje gležnja, stopal in prstov, zato je lovljenje ravnotežja še toliko težje," pravi.

Napaka, ki jo pogosto počnejo starši, je tudi ta, da otroke, ki sami še niso sposobni drsati, učijo tako, da jih držijo za navzgor iztegnjene roke. "To nikakor ni pravilen pristop, saj nihče ne drsa z dvignjenimi rokami, poleg tega lahko utrpijo razne poškodb, tudi izpah rok, če otroka pri morebitnem padcu sunkovito potegnejo navzgor. Pa še gibanje pri drsanju ni pravilno," opozarja strokovnjakinja.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.