Ko je tih vlom nemogoč

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čeprav ljudje običajno začnemo razmišljati o nakupu protivlomnih vrat šele pred dopusti, je za zanesljiv občutek varnosti dobro poskrbeti že prej.
Oglej si celoten članek

Kot poudarja več ponudnikov protivlomnih vrat, gre za 20- ali večletno naložbo, ki vam poleg varnosti ponuja zvočno in toplotno izolacijo, pri čemer ne bo trpela estetika, saj se glede zunanjega videza praviloma prilagajajo strankam. “Ljudi pogosto skrbi, da se bodo s protivlomnimi vrati v svojem domu počutili kot v zaporu. Ta skrb je odveč. Res je, da je notranjost vrat narejena iz jeklene pločevine, vendar je zunanjost oblečena v les različnih vrst in barv, tako da so protivlomna vrata pogosto lepša kot večina lesenih stanovanjskih vrat in se popolnoma zlijejo z okolico,” zatrjuje Gregor Vrhovnik iz podjetja Val marketing.

Montaža je tudi odločilna

Za protivlomna vrata boste odšteli od okrog tisoč evrov (z DDV), pri čemer mora biti v ceno všteta strokovna vgradnja, opozarjajo ponudniki z večletnimi izkušnjami. Vgradnja standardnih vrat traja praviloma štiri, pet ur in je suhomontažna, kar pomeni, da je brez zidarskih del ter da se ne poškodujejo tla in stene v okolici. Obenem naj bi ponudnik protivlomnih vrat počistil za sabo in poskrbel za odvoz starih vrat.

Ni ga čez jeklo

Poleg jeklene konstrukcije vrat in podboja ter večtočkovnega zaklepnega sistema, ki pri najboljših vratih ponuja 11 zaklepov, varnost pred vlomom zagotavljajo celovito vgrajeno varnostno okovje, ki vključuje zaščitni cilindrični vložek, varnostni ščitnik ali rozeto, omejilec odpiranja in kukalo, pojasnjuje Jure Smuk iz podjetja Vovko. “Brez hrupa, ki si ga vlomilci običajno ne morejo privoščiti, protivlomnih vrat praktično ni mogoče odpreti,” dodaja Vrhovnik.

Kopije ključev s kartico

Ob nakupu in vgradnji protivlomnih vrat dobite različno število ključev (praviloma od tri do pet) in varnostno identifikacijsko kartico, s katero lahko naročite kopije. Ponudniki prav tako omogočajo hitro menjavo ključavnice in cilindričnih vložkov.

Naj vas cena ne zavede

Pri odločanju za protivlomna vrata bodite pozorni na potrebne certifikate in se ne pustite zavesti poceni ponaredkom, saj nižja cena običajno pomeni tudi slabše materiale in pomanjkljivo vgradnjo.

Smo raje klasični

Napredek pri izdelavi protivlomnih vrat je viden le v sodobnih sistemih zaklepanja. Tako se vse bolj uveljavljajo odklepanje na prstni odtis,različne izvedbe odklepanj s šifro (tipkovnica) in odklepanje z brezkontaktnim ključem (s ključem se približamo vratom, ki se samodejno odklenejo), pojasnjuje Vrhovnik. Zaradi cene pa se večina kupcev še vedno odloča za klasično odklepanje z varnostnim cilindričnim vložkom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 17:59 3. Marec 2012.

    Zakaj Protivlomna vrata? Imajo samo eno dobro lastnost, ki je pa hkrati tudi slaba! Noben ne more skozi njih razen …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.