Kokice iz mikrovalovke so nevarne za zdravje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Kokice, ki jih pripravite v mikrovalovni pečici, so potencialno nevarne za vaše zdravje, zato se jim raje izogibajte.
Oglej si celoten članek

Gledanje filma kar kliče po kokicah in kaj bi bilo hitrejše, kot vzeti vrečko, jo postaviti v mikrovalovno pečico in počakati dve minuti. Vendar pa to ni najbolj zdrava izbira. 

Vrečke, v katerih segrejemo kokice, so na notranji strani prevlečene s premazom, ki ob segrevanju oddaja perfluorooktansko kislino. Gre za snov, ki je na seznamu snovi, za katere obstaja velika verjetnost, da povzročajo raka. Povzroča lahko tudi težave s ščitnico in zvišuje holesterol. 

Druga kemikalija, ki predstavlja potencialno nevarnost, je diacetil. Snov se nahaja v kokicah z okusom masla, njen vpliv pa najbolj čutijo delavci v tovarnah, kjer proizvajajo omenjene kokice. Pri mnogih delavcih se pojavljajo težave z dihali zaradi vdihavanja hlapov diacetila. 

Vsem tem kemikalijam se lahko izognete na precej preprost način. Kupite koruzo, dajte jo v papirnato vrečko, ki jo večkrat zapognete. Vrečko položite v mikrovalovko in jo prižgite. Ko ne boste več slišali pokanja, vrečko vzemite iz mikrovalovke in si postrezite. Kokice bodo brez dvoma slastne.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 00:53 28. Avgust 2014.

    Zaradi vsega bomo umrli. In potem primerjati izpostavljenost nekoga, ki 2x na mesec poskusi kokice, in nekoga, ki z njimi …

  • 14:47 27. Avgust 2014.

    Doma narejena pokovka je zelo primerna hrana za otroke, športnike in še koga. A, kot rečeno v članku, seveda brez …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.