Kolagen UP, skrivnost sijoče kože, ki jo pozna le peščica

Foto: Malinca
Foto: Malinca
Marsikatera ženska okoli 25. leta opazi prve spremembe na obrazu. Koža ni več tako čvrsta, vlažna in elastična, prav tako se pojavijo prve gube. Čeprav gre za čisto normalen proces, postane pogled v ogledalo za nekatere kaj kmalu prava nočna mora. A če vemo, zakaj sploh pride do staranja kože, lahko ta proces upočasnimo in koži vrnemo njen sijaj.
Oglej si celoten članek

Kaj je glavni razlog za staranje kože?

Staranje kože je odvisno od več dejavnikov. Genetika, nega kože, izpostavljenost soncu, onesnaženost okolja in tudi prehranske navade posameznika igrajo v tem procesu pomembno vlogo. Vse to ima velik vpliv na izgled kože. Poleg tega se po 25. letu starosti začnejo spreminjati procesi v telesu, ki so odgovorni za kožo. Največjo vlogo ima pri tem beljakovina, za katero veliko ljudi niti ne ve, da sodi med beljakovine. Gre namreč za kolagen.

Kaj je kolagen?

Kolagen za kožo predstavlja enega ključnih gradnikov. Pa ne le za kožo. Tudi za mišice, kosti, zobe, kite in ostala tkiva v našem telesu.

Gre za beljakovino z dolgimi vezmi, ki je sestavljena iz različnih aminokislin. Kolagen predstavlja resnično zelo velik del človeškega telesa.

Je tudi pomemben gradnik celičnih sten in medceličnine ter telo dobesedno drži skupaj. Je kot lepilo oz. vezivo, ki omogoča, da se vsi sestavni deli telesa držijo drug drugega. Poleg tega skrbi tudi za elastičnost vezi in kože, trdnost nohtov in las, prav posebno vlogo igra tudi v povezavi s hormonskim ravnovesjem.

Do težav pride, ker glede na študije telo te beljakovine po 25. letu ne more več tako intenzivno proizvajati. Naravni procesi se namreč začnejo upočasnjevati. Posledic na našem telesu je več, najbolj in najprej opazne pa so na koži, zato ob omembi raznih izdelkov za pomlajevanje najprej pomislimo na kolagen in gube. Koža ob upadu te beljakovine v veliko primerih ni več sijoča, ampak upadla, suha ter sčasoma tudi polna gubic.

Kako lahko telesu pomagamo?

Ni ravno enostavno. Recept je tak – lahko začnemo jesti zdravo hrano, ki vsebuje obilo vitamina C, aminokislin in pomembnih mineralov. Poleg tega moramo spati vsaj 8 ur na dan in se veliko gibati, povrh vsega se je treba nujno izogibati sončnim žarkom, alkoholu, cigaretam, stresu in vsem negativnim okoliščinam ter ljudem.

Seveda večina izmed nas tem smernicam zaradi hitrega tempa življenja nikakor ne more slediti, zaradi česar se zatečemo k enostavni rešitvi – uživanju prehranskih dopolnil, največkrat živalskih peptidov oz. beljakovin. Želimo si namreč, da bi le zaužili kolagen in gube bi izginile. S tem seveda ni nič narobe. Težava nastane, ker je večina izdelkov na našem trgu narejenih tako, da ne vsebuje vsega, kar potrebujemo in tudi ni nujno, da bo telo dodatek uporabilo, kot smo si zamislili.

Kolagen ni vse, kar telo potrebuje za lep in mladosten videz

Že res, da je mladostna koža preskrbljena s tem esencialnim proteinom, zato mladost, kolagen in gube ne gredo skupaj, saj gubic na čisto mladi koži še ni. Žal pa sam proces nadomeščanja kasneje ni več tako enostaven kot v mladosti in tudi odpravljanje gub z dodatki živalskega izvora ne. Res je namreč, da so praktično vsi tovrstni dodatki na trgu živalskega izvora in z njimi telesu dajemo le živalske beljakovine, torej snov, ki jo mora telo razgraditi na aminokisline, da lahko potem iz njih zgradi svoj lasten protein mladosti. Za vse ostalo, kar potrebuje, pa na ta način še vedno ni poskrbljeno.

Na srečo obstaja malo poznani dodatek rastlinskega izvora, ki ne nadomešča izgubljenega, ampak na inovativen način telo spodbuja k temu, da ustvari novo, lastno vezivno beljakovino, ki je v koži tudi zaščitena.

Prehransko dopolnilo Kolagen UP

Foto: Malinca Malinca

Revolucionarno prehransko dopolnilo, ki telesu pomaga, da samo poskrbi za to, da je kolagen prisoten v dovolj veliki količini, so razvili v podjetju Malinca.

Skoraj eno leto priprav in raziskav je podjetje Malinca vodilo do prvega izdelka na našem trgu, ki je veganski, popolnoma brez glutena, laktoze ter kakršnihkoli sladkorjev, hkrati pa spodbuja telo k tvorbi lastnega proteina mladosti. Vsebuje ekstrakt šipka, ki je najboljša naravna zakladnica vitamina C. Ponaša se tudi z antioksidanti, polifenoli, aminokislinami, ceramidi in drugimi snovmi, ki skupaj poskrbijo za to, da koža spet postane tudi od znotraj navlažena, elastična, napeta in sijoča.

Z uživanjem čim bolj naravnih izdelkov, kakršno je novo prehransko dopolnilo podjetja Malinca, se vsekakor izognemo tveganjem, da bi z živalskimi proizvodi, katerih sestavine pogosto ne prihajajo iz ekološke pridelave, zaužili nepotrebne pesticide, morebitne antibiotike in hormone. Poleg tega pa telo kolagen živalskega izvora razgradi čisto tako kot vsako drugo vrsto beljakovin, dobljene aminokisline pa porabi, kjer jih pač potrebuje.

Uživanje velike količine dodatnih beljakovin tudi ni vedno smiselno. Če se namreč prehranjujemo uravnoteženo in zaužijemo dovolj beljakovin, potem imamo teh gradnikov pravzaprav že dovolj, nastane pa težava, če telo kljub dovajanju vseh mogočih beljakovin in tudi aminokislin še vedno ne more sintetizirati dovolj tega za kožo tako bistvenega elementa.

Pomen zaščite kože in mladosten videz

Ob vseh trendih, ki se pojavljajo in obkrožajo prehranske dodatke, pogosto pozabimo, da kolagen za kožo ne nastane kar tako. Pozabimo, da se v koži nahaja čisto posebno orodje, ki ga izdeluje. Če to orodje ni zdravo, je poškodovano ali pa ga je premalo, pa pravilne in zadostne proizvodnje tega pomembnega proteina ne bo, koža pa bo kljub vsem dodatkom upadla, mečkljiva in čedalje bolj nagubana. Tega pa si nihče ne želi.

To drobno orodje, ki se skriva v koži, so celice, imenovane fibroblasti. Kolagen UP s svojo inovativnostjo omogoča, da fibroblasti ostanejo zaščiteni in čim dlje živi, saj bo koža le na ta način ostala mladostna in lepa še dolgo potem, ko bo že zdavnaj minilo 25. leto. Na fibroblaste vplivajo zunanji dejavniki, kot so sonce, nepravilna nega, oksidativni stres, onesnaženost itd.

In kaj lahko storimo?

Telesu moramo ponuditi snovi, ki delujejo proti stresorjem, ki načenjajo zdravje kože in poskrbeti za dobro zaščito in dovolj vlage v njej. Kolagen UP poskrbi za vnos nujno potrebnih antioksidantov. Eden od naravnih antioksidantov je vitamin C iz ekstrakta šipka. Brez vitamina C je sinteza, pri kateri nastaja kolagen žal nemogoča, poleg tega pa ta vitamin kožo ščiti pred fotopoškodbami, ki bi jih lahko povzročilo sončno sevanje.

Dokazano odlično zaščito kože pa nudijo tudi polifenoli ekstrakta zelenega čaja. Številne študije dokazujejo učinkovitost polifenolov, natančneje katehinov, ko gre za kožo. V kombinaciji z naravnim vitaminom C se bodo še lažje absorbirali in zaščitili kožo pred prostimi radikali, ki bi lahko škodovali fibroblastom. Katehini uravnavajo tudi izločanje sebuma in na kožo delujejo pomirjevalno, kar ji pokloni lepši ten, gladek in mladosten videz.

Skrivnost popolne in mladostne kože

Foto: Malinca Malinca

Še eno sestavino so v Malinci dodali svojemu naravnemu spodbujevalcu beljakovine mladosti. To so klinično preizkušeni in patentirani ceramidi.

Če beseda ceramidi zveni kot nekaj iz znanstvenofantastičnega filma, temu ni tako. Gre za popolnoma naravne lipide, ki se nahajajo v koži vsakogar, a z leti doživijo podobno usodo kot kolagen – vedno manj jih je. Iz različnih razlogov pa zanje ne skrbimo toliko kot za slaven kolagen in jih ne nadomeščamo oz. ne skrbimo za to, da bi jih bilo dovolj.

V podjetju Malinca so poskrbeli, da temu ne bo več tako in jih dodali v svoj izdelek. Ceramidi v koži zadržujejo vlago in skrbijo za optimalno lipidno bariero. Zato je koža, ki jih vsebuje dovolj, bolj napeta, navlažena in elastična. Fibroblasti so zaščiteni in lahko normalno opravljajo svojo funkcijo. Na ta način je poskrbljeno tudi za zaščito elastina, ki je še eden pomemben člen pri ohranjanju lepega videza in je prav tako kot kolagen za kožo nujen.

Vsak od ekstraktov, vitaminov in mineralov torej na svoj način prispeva k pomlajevanju in boljši regeneraciji kože. Dodane pa so tudi aminokisline, ki so temeljni gradnik kolagena. Tako telesu dajemo tako gradnike kot tudi vso podporo, ki jo potrebuje, da bi koža zasijala v vsej svoji lepoti.

Če bi radi Kolagen UP preizkusili tudi sami in po naravni poti telesu pomagali do mladostnejšega videza, ga dobite na spletni strani www.malinca.si/kolagen-up, v Maxi gourmet marketu v Ljubljani ali v drogerijah DM.

Obišči žurnal24.si

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.