Koliko so stare muce?

Foto: Žurnal24 Tudi življenjska doba mačk se je podaljšala. (Foto: Shutterstock)
Povprečna življenjska doba domače mačke je okrog petnajst let. Večkrat se zgodi, da presežejo to starost, toda le redke mačke dosežejo zrelo starost dvajset let.
Oglej si celoten članek

V mladosti se hitreje starajo
Mnogi ljudje menijo, da je eno mačje leto enakovredno približno sedmim človeškim letom. V resnici pa je razvoj mačk v zgodnji dobi hitrejši, na starost pa se upočasni, pravi veterinar Andrew Edney v svojem delu Popolna nega in vzgoja mačke. Po desetih letih se pri mačkah začnejo pojavljati znaki staranja in življenska lestvica postane podobna naši, razlaga Edney. Mačke starejše od dvajset let, pa bi lahko imeli za mačje stoletnike.

Mačja leta v primerjavi s človeškimi leti:
1 leto = 16 let
3 leta = 20 let
6 let = 30 let
8 let = 40 let
9 let = 50 let
10 let = 60 let
13 let = 70 let
16 let = 80 let
20 let = 90 let

Foto: Žurnal24


Daljša življenjska doba
Raziskava nemškega združenja za proizvodnjo hrane za hišne ljubljenčke je pokazala, da se je v zadnjih tridesetih letih življenjska doba mačk podaljšala skoraj za pet let. Dlje živijo predvsem zaradi boljše prehrane in napredka veterinarske stroke.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.