Koliko soli potrebujemo?

Foto: Žurnal24 Odrasel človek potrebuje dnevno najmanj 1,6 grama natrija. Toliko ga vsebujejo p
Strokovnjaki ocenjujejo, da v povprečju dnevno zaužijemo okoli tri grame soli preveč, kar je polovica priporočenega dnevnega vnosa. Kako jo torej uživati manj?
Oglej si celoten članek

Koliko soli potrebuje telo?
Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije naj bi odrasel človek dnevno zaužil okoli 6 gramov soli. Raziskave pa so pokazale, da povprečen Britanec zaužije okoli 9 gramov soli, kar je kar polovica več od priporočenega dnevnega vnosa. Uživanje preveč soli lahko pripelje do težav s krvnim pritiskom, poveča možnost za razvoj kapi, je lahko vzrok za pojav bolezni srca, škoduje ledvicam, lahko poveča izločanje kalcija in poslabša osteoporozo.

Sol, skrita nevarnost
Mnogi pozabljajo, da je sol skrita skoraj povsod in da je ne zaužijejo le z dnevnimi obroki, ki jih sami dosolijo - na tak način zaužijemo le petino vse soli. Drugo petino soli zaužijemo z nepredelanimi živili, kot so sadje, zelenjava, meso, ribe, žita in stročnice. Več kot polovico soli, okoli 60 odstotkov, pa dobimo iz tehnološko obdelanih živil, ki vsebujejo sol ali natrijeve spojine - konzervansi, ojačevalci okusa in soda bikarbona.

Uživajte je manj
Čeprav številna živila, kot so kruh in žitni kosmiči, vsebujejo veliko skritih soli, pa teh iz prehrane ne smete popolnoma izločiti. Vnos soli boste najlažje zmanjšali pri pripravi jedi, ki jih med pripravo ali na krožniku solite manj. Izogibajte se tudi že pripravljenim začimbnim mešanicam, mešanicam za omake in juhe, ter slanim prigrizkom. Okuse jedi raje popestrite s svežimi, sušenimi ali zmrznjenimi začimbami.

Previdno pri otrocih
Še posebej previdni bodite pri pripravi jedi za dojenčke in otroke. Ker natrij iz telesa izločajo težje kot odrasli, to lahko povzroči hudo dehidracijo. Dojenčkom in majhnim otrokom hrane ne solite, pri izbiri pripravljene hrane za najmlajše pa bodite pozorni, da ne vsebuje soli in natrijevih spojin.

Nadomestek za sol
Na tržišču se je pojavilo kar nekaj nadomestkov za soli, ki pa vsebujejo pol natrija in pol kalija. Čeprav je to na prvi pogled boljša izbira, pa nadomestki niso primerni za sladkorne in ledvične bolnike.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.