Končajte večno premlevanje

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Raziskave kažejo, da dobra polovica žensk zelo dolgo premleva stvari, preden nekaj naredijo ali se za nekaj odločijo. A izkušnje in strokovnjaki govorijo, da preveč razmišljanja lahko "možgane ujame v krog skrbi". Kako opraviti z neskončnim premlevanjem?
Oglej si celoten članek

Ko se zalotite, da vsak dan (ali celo skoraj ves dan vsak dan) razmišljate o eni in isti stvari ali nekaj stvareh – pa čeprav ste v glavi že stokrat vse logično povezali, a nato zaključke že stokrat raztrgali –, poskusite z naslednjimi nasveti psihologov.

  • Poiščite drugo mnenje. Da več glav, več ve, drži. Pogovorite se z nekom, ki mu zaupate. A če hočete, da boste od pogovora v resnici nekaj odnesli, bodite odkriti in sogovorniku ničesar ne prikrivajte, saj vam bo le tako lahko pomagal oceniti situacijo.
  • Zamotite se. Ko se vrtite okoli neke težave (ki pa je velikokrat namišljena ali vsaj prenapihnjena, pravijo psihologi), se je težko zbrati in početi stvari, ki zahtevajo koncentracijo. Potrudite se in se zamotite. Lotite se nečesa novega, zamenjajte prostor ... Ko zaradi skrbi zvečer ne morete spati in je celo branje prenaporno, se spomnite nečesa, kar vas bo odpeljalo drugam. Naštevajte afriške države, hrvašek otoke in srbske filme, ponovite angleške nepravilne glagole, sestavite nakupovalni seznam, izmislite si zgodbico ... Karkoli, samo ne ujemite se v vedno iste misli.
  • Opominjajte se. Čeprav se najbrž sliši butasto, si na list papirja napišite stop in ga imejte na mizi, na hladilniku, v kopalnici ... Strokovnjaki pravijo, da vizualno opominjanje lahko zmanjša pretirano premlevanje stvari.
  • Zamislite si srečen konec. Negativno razmišljanje vodi v vedno novo razmišljanje. Poskusite si predstavljati srečen konec, saj to vsaj delno ustavi zmedene in negativne misli.
  • Ne družite se z zaskrbljenimi. Prijatelji, ki so prav takšni kot vi – stvari jih preveč skrbijo –, niso prava družba. Raje se družite s tistimi, ki razmišljajo pozitivno, saj bo to tudi na vas preneslo vsaj nekaj pozitivnosti.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.