Konec, ki navduši

Foto: Žurnal24 Bogartu je uspelo ustvariti neponovljiv lik.
Konec filma je tako pomemben kot film sam. Nekateri konci navdušijo bolj, drugi manj. Predstavljamo vam pet filmov, ki vas ne pustijo na cedilu.
Oglej si celoten članek
Kitajska četrt
Zasebni detektiv Jake Gittes (Jack Nicholson) se je zapletel v preiskavo umora, v katerega je vpleten multimilijonar Noah Cross (John Huston), in v škandal povezan s pitno vodo v Los Angelesu. Gittes, ki ga je najel Cross, odkrije, da je imel Cross incestno razmerje s svojo hčerko Evelyn. V razmerju se jima je rodila hčerka Katherine. Evelyn želi hčerko skriti pred očetom, ki na vsak način želi priti do svoje hčerke/vnukinje. Gittes se zaljubi v Evelyn, a sumi, da je vpletena v umor.

V zadnjem prizoru se zgodbe vseh glavnih oseb zlijejo ena v drugo. Evelyn se skupaj s hčerko odpelje po ulicah Kitajske četrti. Policija izstreli opozorilne strele. Eden od njih ubije Evelyn, Cross pa se dokoplje do otroka, ki si ga je tako želel. Gittes se lahko zgolj sprijazni s situacijo. "Pozabi, Jake. To je Kitajska četrt."

Vesoljček E. T.
Jok, jok in še enkrat jok. Tako bi lahko opisali film o vesoljčku E. T., v katerem se soočimo z njegovo smrtjo, vstajenjem in poslavljanjem. V zadnjem prizoru se E. T. poslavlja od Elliotta. V prizoru, ki vam v grlu naredi ogromen cmok, mu na čelo položi prst in se poslovi od njega z besedami: "Tukaj bom."

Casablanca
Casablanca, vojna, ranjeno srce. Rick (Humphrey Bogart) še vedno ljubi Ilso (Ingrid Bergman), ki je že poročena, a ji srce še vedno bije za Ricka. Sprejeti mora težko odločitev: ali pobegniti z Rickom ali pobegniti z možem. Zadnji prizor se odvija pred letalom. Rick in Ilsa se še zadnjič objameta in poljubita. Bogart je v tem prizoru odlično nakazal, da se v trdi lupini skriva mehka sredica.

Butch Cassidy in Sundance Kid
Roparja, a kljub temu junaka. Butch Cassidy (Paul Newman) in Sundance Kid (Robert Redford) sta ujeta v skednju in imata le še nekaj minut časa pred zadnjim spopadom z njunimi nasprotniki. Butch ju popelje v napad, odprejo se vrata, slika pa se ustavi. Da so puške pele, priča zgolj zvok, ki pričara vzdušje pravega razdejanja.

Carrie
Carrie je ena izmed številnih uspešnic Stephena Kinga, ki so jih prelili na filmska platna. Film se odpre in konča s krvjo. Carrie (Sissy Spacek) se znajde v prašičji krvi na svojem maturantskem plesu. Ko Carrie postane ženska, dobi telekinetične moči, s pomočjo katerih ubija svoje sošolce, pa tudi sebe. Ena redkih preživelih, Sue (Amy Irving), na Carriejin grob, v katerega so nesrečnico položili nedolgo tega, odnese šopek rož. Ko jih položi na zemljo, se iz groba dvigne Carriejina roka in jo povleče. Sue se nato zbudi in zave, da je bila le nočna mora, ki pa se ne bo nikoli končala.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.