Konec porodniške, začetek težav?

Foto: Shutterstock Zivljenje 20.02.14, partnerstvo  foto: shutterstock
Ko gre mama po porodniškem dopustu v službo, lahko partnerstvo zaide v krizo.
Oglej si celoten članek

 "Utrujenost, porušeno ravnovesje, pogostejše bolezni in nočno vstajanje pogosto prispevajo k temu, da partnerja ne najdeta časa drug za drugega. S svojimi stiskami tako ostajata sama in jih ne delita v odnosu, to pa povzroči odtujenost. Težave dodatno poglobi precej stresno življenje mlade družine. Vse skupaj pa vodi k novim konfliktom," o obdobju, ko se mama vrne v službo po porodniškem dopustu, pravi Andreja Poljanec, specialistka zakonske in družinske terapije.

Iskrenost in vzajemnost

Sogovornica rešitev vidi v pogovoru. Partnerja morata v odnosu izreči iskrene stvari. Za poln razvoj odnosa ter občutka pripadnosti, povezanosti in zaupanja je dobro, če lahko razumevanje in sočutje drug do drugega partnerja razvijata vzajemno. "Tudi očetje so v tem obdobju ranljivi, saj se morajo prav tako znajti na nov način, tudi njih je strah in se ne počutijo kompetentni, zato jih je treba v tem začutiti in razumeti," poudarja Poljančeva.

Iz strahu zraste jeza

Strah je kompleksno čustvo, ki nas zavira pri tem, da bi bili drug z drugim iskreni, da bi nam uspelo sproti izražati želje, potrebe, stiske in nezadovoljstvo. Ko je veliko stvari neizrečenih, pa strah zamenja jeza. "Jeza, ki se v nas kopiči dlje, je zelo težko produktivna," razlaga strokovnjakinja.

Tudi jeza je uporabna

Jezo je dobro uporabiti takrat, ko je železo še vroče – seveda na spoštljiv in jasen način. Ko ji pustimo, da se kopiči, jo je včasih težko izraziti tako, da bo imela pozitiven učinek, ampak bo v tem primeru pogosto razdiralna. To je namreč izrazito funkcionalno čustvo, saj nam omogoča, da spremenimo stvari, ki nam v življenju niso všeč. Če se jeze, iskrenosti in sprememb bojimo, se nezadovoljstvo v nas kopiči in ga pogosto izrazimo neprimerno. S tem pa izgubimo možnost za spremembe ter rast nas samih in odnosa.

Znebite se balasta

"Partnerja naj se v dobro svojega razmerja odpovesta vsemu, kar ne gradi vsakega posebej ali odnosa. Vse to je balast. Drugo naj ostane, da se bosta počutila zadovoljna s sabo in drug z drugim," sklene Poljančeva.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.